Testissä SounDigital SD3000.1D NANO monovahvistin

Testissä SounDigital SD3000.1D NANO monovahvistin

Juttu on jatkoa DD Audio subwoofer ja vahvistintestiin, joka löytyy TÄÄLTÄ.


Soundigital on brasilialainen autovahvistimia suunnitteleva ja valmistava yritys, joka sai alkunsa 90-luvun alussa kun sähköinsinööriksi opiskeleva Juliana Anflor päätti rakentaa kouluprojektina vahvistimen. Muutamien vuosien jälkeen syntyi SounDigital yritys, joka tunnetaan tänä päivänä ympäri maailman todella tehokkaista päätteistä joilla rikotaan jatkuvasti äänenpaine-ennätyksiä. Tuotevalikoima keskittyy pääosin tehokkaisiin subwoofervahvistimiin järeimmän ollessa jopa 35.000Wrms, mutta muutamia 2- ja 4-kanavaisiakin löytyy. Kaikki vahvistimet suunnitellaan ja valmistetaan Brasiliassa Porto Alegren kaupungissa, jossa yrityksen pääkonttori ja tuotantolaitos sijaitsee.

Kaikki vahvistimet toimivat D-luokassa ja yritys panostaa jatkuvasti tuotekehitykseen pitääkseen koko-tehosuhteen hyvänä ja hinnat edullisina. Tästä uusi NANO mallisto on hyvä esimerkki pienimpien NANO 250 mallien ollessa noin kämmenen kokoisia ja antaa 300W jatkuvaa tehoa.


SD3000.1D NANO

Monet SD:n vahvistimet on optimoitu toimimaan tietyllä impedanssilla ja Nano ei ole poikkeus. SD3000.1D:tä on saatavana 1 ja 2ohm versioina, joista kumpikin lupaa 3kW jatkuvaa tehoa kyseiseen kuormaan. Se miten näin pienestä vahvistimesta voi saada näin paljon tehoa, on hyvä esimerkki SounDigitalin tuotekehityksestä D-luokan vahvistintekniikan suhteen. Netistä myös löytyy testejä, joissa tehoa on mitattu jopa hieman yli luvatun. Sisuskalut muistuttavat lähinnä pelkistettyä muuntajaa ja tyhjää tilaakin löytyy ilmanvaihdon varmistamiseksi. Alumiinisen kuoren lisäksi kyljestä löytyy flekti jäähdytysta tehostamaan, kuten monista muistakin SD:n vahvistimista. Suotimissa on hyvät jyrkkyydet ja säätimet tuntuvat jämäkiltä. Virtaterminaaleihin mahtuu max.35mm2 ja kaiutinterminaaleihin 6mm2 kaapelit heräteliitännän ollessa hieman pienempi. Reunojen muovikehykset ovat irroitettavat, jotta kaapelit saa kiristettyä terminaaleihin ylhäältä päin. Muuten vahvistin on melko pelkistetyn näköinen, eikä pakkauksessa tule manuaalin lisäksi mitään muuta mukana.

Erikoisuutena on laaja käyttöjännitealue 8-16V, jonka ansiosta vahvistin ei sammu kovassakaan akun kuormituksessa. Suositeltava pääsulake virtakaapeliin on 150A, mutta kisakäytössä kulutus voi nousta jopa yli 300A. Plussana myös clippivalo, joka näyttää kun signaali alkaa säröytymaan. Erillistä tasonsäädintä ei ole.

Ja koska kyseessä on monoblokki, niin signaalin voi viedä yhdellä RCA johtimella sisään. Kyljestä kuitenkin löytyy kaks RCA liitäntää joista toisessa lukee "output" lisävahvistimen ketjutusta varten, mutta molemmat ovat samaa linjaa eli RCA Y-haaralla voi signaalin viedä tästäkin sisään.

Tekniset tiedot:

3000.1D NANO 1Ω
Power @ 14.4V @ 1Ω: 1 x 3000 W RMS
Power @ 14.4V @ 2Ω: 1 x 1650 W RMS
Power @ 14.4V @ 4Ω: 1 x 908 W RMS

3000.1D NANO 2Ω
Power @ 14.4V @ 2Ω: 1 x 3000 W RMS
Power @ 14.4V @ 4Ω: 1 x 1650 W RMS

Käyttöjännite: 8V – 16V
Virrankulutus (Max): 302A
Virrankulutus (Music): 150A
Vaimennuskerroin: >80
Signaali-kohinasuhde: 82dB
Toistoalue: 5 Hz – 20 kHz
Ylipäästösuodin: 5 Hz – 80 Hz (12 dB/oct)
Alipäästösuodin: 80 Hz – 20 kHz (24 dB/oct)
Bass Boost: 0 – 12dB @ 50 Hz
Suositeltava sulakekoko: 150 A (Music) Mitat (P x L x K): 188 x 203 x 71mm




Testaus

Signaali otettiin Match UP 7BMW vahvistimen mono-ulostulosta käyttäen Four Connect Stage 3 0,75m RCA-kaapelia ja 0,3m Y-haaraa. Säädöt olivat valmiiksi asetettu Matchin DSP:llä alipäästön ollessa Butterworh 24dB @ 70Hz ja subsonic 24dB @ 25Hz. Subbarina toimi DD Audion 3012 D2 ESP HiDef Tuned noin 55L netto suljetussa kotelossa. Verrokkina toimi ennestään kiinni ollut DD Audion DM1500, joka tarjoilee 1,5kWrms tehoa. Vaikka SD antaakin tuplatehot verrattuna DD:hen, niin suurta eroa ei ollut havaittavissa maksimituotossa muusiikia soitettaessa. SD antoi kyllä samat paineet pienemmällä tasolla, mutta molempien vahvistimien kohdalla bassoniskut aiheuttavat herkästi clippivalon vilkkumisen ja rutinaa toistoon, jos gainia yrittää vähääkään lisätä. SD kuitenkin kykeni aavistuksen parempaan suoritukseen, mutta parhaat äänenpaineet saataisiin varmasti isommalla refleksikotelolla tai useammalla elementillä. Tasataajuudella SounDigital todenäköisesti veisi voiton, mutta musiikilla subbarin liikerata jäi noin 5cm molemmilla vahvistimilla.

Muuten soundissa ei kummankaan osalta ollut havaittavaa eroa, eli SounDigital on erittäin toimiva ja kompakti pääte edullisella 349€ hintalapulla vaikka isompaakin subiarsenaalia soittamaan. Pieni miinus tulee flektin korkeataajuuksisesta suhinasta, mutta sekin peittyi kun asenti vahvistimen kontin sivuposken taakse piiloon. Vahvistimen sammuessa elementeistä kuului myös vaimea napsahdus, mutta tämä johtui ilmeisesti Match UP 7BMW heräteannon aikakatkaisusta, joka oli säädetty 30sek kun signaalia ei tule.

Vaikka kyseessä on astetta järeämpi vahvistin, niin tehoa ei ole koskaan liikaa vaikka kytkisi perään hieman pienemmän subbarin. Vahvistimen hyötysuhde on huippuluokkaa, joten virrankulutus pysyy pienenä ja tehoreserviä löytyy tarvittaessa jatkopäivityksiin. Lämmöntuotto pysyy myös pienenä osatehoilla, koska tässäkään testissä vahvistin ei lämmennyt juuri yhtään kovemmalla soittelullakaan.


Testivideo SounDigital + 3012 ESP löytyy facebookista -> LINKKI. (Videon kommenttikentässä sama testi DM1500 vahvistimella!)

Mielenkiintoinen testivideo YouTubessa, jossa mitataan 2ohm versiosta 3150Wrms -> KLIK.


P.S. Kyseisen vahvistimen valmistus lopetettu.


- Kimmo / Audiokit

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.