Testissä Match/Helix Director kosketusnäytöllinen kaukosäädin

Testissä Match/Helix Director kosketusnäytöllinen kaukosäädin

Audiotec-Fischerillä on valikoimissaan kattavavasti erilaisia lisävarusteita Match ja Helix signaaliprosessoreille ja vahvistimille. Yksi ehkä mielenkiintoisimmista tuotteista on kosketusnäytöllinen Director kaukosäädin, jolla pystyy säätämään DSP:n ominaisuuksia suoraan kuljettajan paikalta. Ohjain lisää muun muassa ääniasetusten muistipaikkoja jopa 20:llä vahvistimen kahden muistipaikan lisäksi. Näin joka tilanteeseen löytyy oikea setuppi ja eri asetusten vaihto on helppoa ilman, että tarvitsee kytkeä läppäriä vahvistimeen. Läppärin kytkentä on myös helpompaa, koska Directorin kyljessä on mini-USB portti josta säätö PC-Toolilla tapahtuu.

Säädin itsessään on laadukkaan oloinen yhdestä alumiinin palasesta sorvattu. Saatavilla on myös myös asennuskehys ja säätimen voi ostaa myös ilman kuoria uppoasennukseen. Mukana tulee 4.2m johto vahvistimelle ja USB-johto, jolle löytyy portti säätimen toisesta kyljestä.


Asennus

F10/11 kojelaudassa ei juuri tyhjää tilaa ole mihin ohjaimen voisi asentaa, jotta näyttö olisi näkyvillä ja helposti säädettävissä. Yksinkertaisin ratkaisu on tuuletusritilään kiinnitettävä kännykkäteline, jollainen sattui tässä tapauksessa kaapista löytymään. Teline ei tosin ole paras mahdollinen tähän käyttöön, mutta markkinoilta löytyy siistimpiä ja parempia ratkaisuja esimerkiksi magneettikiinnityksellä.

Johdon vieminen konttiin kannattaa aloittaa kojelaudan päästä, jotta ylimääräinen johto jää kiepille kontin puolelle. Johto työnnetään keskikonsolin reunan alle ja viedään kuljettajan penkin alta takakynnylistan alle ja siitä takapenkin sivutyynyn alle. Sivutyyny kannattaa irroittaa, jonka takaa muutkin auton johdot menevät peräkonttiin. Sivutyyny irtoaa yläosasta tiukasti kiskaisemalla. Rautalanka on hyväksi avuksi johdon saattamiseksi kontin puolelle. Kuvan tapauksessa johto vedettiin ensiksi kontin puolelta hyttiin käyttäen apuna aiemmin asennettua URC kaukosäätimen johtoa teippaamalla Directorin johto samaan.


Kontin puolella johto kytketään vahvistimeen ja säätimen virtapiuhat vahvistimen virtanapoihin. Kaapelissa on myös yksi karva (auto dimming), jonka voi kytkeä mittariston valoihin, jolloin näyttö himmenee automaattisesti mittarivalaistuksen mukaan, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Mikäli tämä kuitenkin haluaa kytkeä, on ohjaimesta valittavissa himmeneekö näyttö virran vai maadoituksen mukaan.


Käyttöönotto ja säädöt

Ensimmäistä kertaa ohjaimen käynnistyessä tulee ilmoitus, että Director on ohittanut vahvistimen USB-portin eli kaikki säätö tapahtuu jatkossa ohjaimen portista. Manuaalin mukaan Director pitäisi vielä kytkeä pysyvästi käyttöön PC-Toolista, mutta sellaista vaihtoehtoa sieltä ei löytynyt vaan ohjain oli oletuksena käytössä. Ainoa lisäoptio oli ottaa TONE säädöt käyttöön ohjaimesta. Tämä ominaisuus ilmeisesti tullut uutena viimeisimmässä päivityksessä. Audiotec-Fischerin sivuilta on ladattavissa Director update sovellus, jolla pystyy ohjaimen Firmwaren päivittämään tuoreimpaan versioon. Ohjaimessa kuitenkin oli valmiina versio 1.74 kun uusin netistä ladattava oli 1.73, eli päivitystä ei tarvittu.

Ominaisuuksia laitteessa on paljon ja käyttöliittymä selkeä. Kosketusnäyttö on tekniikaltaan resistiivinen eli pinnassa on hieman sisäänpäin painuva muovikalvo. Näyttö ottaa kuitenkin painallukset herkästi ja toimii täten myös hanskat kädessä. Tarkkuus on riittävä ja taustavärit, virransäästötilan logo, fontit jne. on muokattavissa mieleisekseen. Näytön voi myös kääntää toisinpäin riippuen kummalta puolelta säädinrullaa/nappia haluaa käyttää.

Päänäytön 4 alapainikettä pystyy muokkaamaan mieleisekseen eli mitä eniten tarvitsee.

Muutama kuva säätimen valikoista:


Yhteenveto

Erittäin mielenkiintoinen ja hyödyllinen ohjain jos käytössä on MEC BT-moduuli tai käyttää digitaalista sisäänmenoa. Ohjelmalähteen vaihto säätimestä on helppoa kuten myös basson tason säätö. Pientä ekvalisaattorin hienosäätöäkin voi ohjaimella tehdä TONE valikosta valitsemalla taajuuden jota korostaa tai laskea +-6dB. Ominaisuus siis vastaa käytännössä BASS/TREBLE säätöä, mutta alue vapaasti muokattavissa.

Hinta laitteella on kuitenkin melko kova 269€ ja perus tasonsäädöt ja ääniasetuksen vaihto onnistuu yhtä lailla 39.90€ maksavalla URC.3 kaukosäätimellä. Mutta mikäli käytössä on esimerkiksi MEC BT-moduuli, täytyy URC:n ainoan napin suhteen tehdä valinta joko ohjelmalähteen tai äänisetupin vaihdon välillä. Pelkän DSP-vahvarin kanssa säätimen hintaa on vaikea perustella muuta kun kivana leluna kojelaudassa. SQ-harrastajalle tietenkin pakko-ostos.


Director kaukosäädin on tilattavissa verkkokaupasta TÄSTÄ.


- Kimmo / Audiokit

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.