Testissä Helix SDMI25 MOST adapteri

Testissä Helix SDMI25 MOST adapteri

Audiotec-Fischer toi äskettäin markkinoille kauan odotetun SDMI25 MOST adapterin, jolla siis selkokielellä pystyy kytkeytymään auton optiseen MOST väylään saaden sieltä digitaalisen S/PDIF audiosignaalin Match/Helix signaaliprosessoreille ja vahvistimille, joista löytyy optinen sisäänmeno (Toslink). Kyseistä signaalia käyttää myös BMW:n audio-optiot Top HiFi (677,688) ja Bang&Olufsen (6F2). Analogiseen linjaan nähden valokuitu tarjoaa häiriöttömän ja häviöttömän siirron soittimelta vahvistimelle ja edustaa huomattavasti modernimpaa ratkaisua.

Meillä Audiokitillä oli ilo ja kunnia saada tiettävästi ensimmäinen suomeen saatu yksilö käsiimme kiitos maahantuojan Audioimportin. Linkki tuotteeseen verkkokaupassa TÄSTÄ.

Kyseinen adapteri kytkeytyy edellä mainittuihin hifi-optioihin helposti MOST liittimen irroittamisella vakiovahvistimesta ja kytkemällä se adapteriin, mutta HiFi 676 tapauksessa jouduimme hankkimaan MOST Y-haaran, koska kyseessä oli uusi ylimääräinen laite optiseen ketjuun. Valokuitu siis menee sisään ja tulee ulos joka laitteesta mihin se on kytketty, ja on tärkeää ettei tämä ketju katkea. Lisäksi tarvitaan myös Toslink kaapeli adapterilta vahvistimelle.

BMW soveltuvuus on käytännössä kaikki E(6x/9x)/F/G-korimallin autot, joista löytyy Top HiFi/Logic 7 optio, mutta myös ilman optiota, mikäli soittimena professional jonka pystyy koodaamaan Top HiFiksi. Lisäksi takakontista pitää löytyä kuituyhteys tai varusteoptio Control for Combox 6VC, eli audiolaitteiston ohjainlaite johon tulee optinen MOST kuitu. Käytännössä tämä löytyy, mikäli autossa on USB pistokkeet ja audio-streamaus mahdollisuus.


Adapteri käy myös muihin autoihin:


Asennus

Adapteri vaatii toimiakseen optisen MOST liittimen liittimen lisäksi 12V virran ja maan. Koska adapteri kytketään tietenkin Match/Helix tuotteisiin, jotka vaativat saman, niin helpointa on ottaa virta näiden terminaaleista pienellä johdonpätkällä. Laitteen jumpperit täytyy asettaa autokohtaisesti oikein ylläolevan kuvan mukaisesti. Sitten vain sopivaan paikkaan kiinni ruuveilla tai hyväksi todetulla velcro nauhalla ja Toslink kaapeli adapterista Match UP 7BMW vahvistimeen kiinni. Lisäksi täytyy Combox ohjainlaitteelta irroittaa MOST liitin (vihreät johdot) ja kytkeä se MOST Y-haaran naarasliittimeen, jonka jälkeen toinen urosliitin kytketään takaisin Comboxille ja toinen SDMI-adapteriin.


Käyttöönotto ja koodaus

Top HiFi / Logic 7 optioille adapterin kytkeminen on itsessään helppo, mutta vahvistimen päästä on kaikki kaiutinulostulot kytkettävä käsipelissä auton johtosarjaan eli vaatii vakioliittimen kytkentäkaavion. Maailmalla on myös valmiita re-amp johtosarjoja olemassa (LINKKI), ja pyrimmekin hankkimaan näitä omaan varastoomme tulevaisuudessa.

HiFi 676 tapauksessa Match UP 7BMW tarjoaa kaikki ulostulot valmiina mukana tulevalla johtosarjalla, joten koodaus Top HiFiksi on ainoa toimenpide. Koodauksen jälkeen I-driveen tulee näkyviin myös ekvalisaattori, eli äänensävyjä on mahdollista säätää suoraan ilman läppärin kytkemistä vahvistimeen. Käytännössä siis auton hifioptio hyppää pykälän paremmalle tasolle, jolloin optinen digisignaali soittimelta aktivoituu. Logic 7 surround vaihtoehto tulee myös I-drivessä näkyviin, mutta tällä ei ole vaikutusta toistoon, koska SDMI25 ottaa optisesta signaalista ainoastaan stereokanavat. Tämän seurauksena ei myöskään Fader (etu/taka) toimi, vaan ne on määriteltävä DSP PC-Tool ohjelmalla vahvistimelta kiinteäksi. Noin 3/4 etupainotteinen on sopiva suhde. Kuljettajalle optimaalisen stereokuvan aikaansaamiseksi ei muutenkaan kannata takakaiuttimiin kovin paljoa laittaa tehoa.

SDMI:ssä on myös erillinen asetus BMW autojen parkkitutkien (PDC) sekä hälytysäänien säätöön laittamalla jumpperit tiettyyn asentoon. Säätöasennossa I-driven diskantin säädöllä voi säätää hälyytysäänen suhdetta musiikin toistoon ja basson säätimellä yleistä voimakkuutta. Nämä vaikuttivat kuitenkin enemmänkin hienosäädöltä, koska I-Driven valikon PDC ja Gong voimakkuuksien säädöt toimivat aivan normaalisti. Eli oletuksina kyseistä jumpperisäätöä ei tarvitse tehdä.

DSP:n asetuksista kytkettiin optinen sisääntulo prioriteetiksi, koska kyseisessä autossa oli myös MEC BT-adapteri. Tällä varmistettiin, että auton soitin oli aina ensisijainen ohjelmalähde, mikäli vahvistin havaitsee myös toisen signaalin. Muut lähteet voi valita URC.3 tai Director säätimillä, mikäli sellaisille näkee tarvetta. Muuten kaikki rattinapit ja I-driven säädöt toimivat täysin normaalisti, eli laitteisto sulautuu 100% auton järjestelmiin eikä vaadi muuta säätöä.


Koekuuntelu

Koska signaali tulee soittimelta digitaalisena, niin vahvistimen sisäänottoherkkyydellä ei ole väliä vaan se on aina optimi. Ensikuuntelulla huomio kiinnittyi todella hyvään äänen dynamiikkaan, eli eri soittimet kuuluivat tarkasti sekä hiljaisella että kovalla äänenvoimakkuudella. Myös musiikin hiljaiset kohdat ja kappaleiden välit olivat todellakin täysin äänettömiä. Toistoa voisi kuvailla ilmavaksi ja helpoksi, eikä musiikki rasita kuuloa kovillakaan voimakkuuksilla. Etenkin Audisonin S8-2 penkinalusbassoista sai enemmän irti äänen puuroutumatta laisinkaan.

Demoautossa on myös lisänä DD Audion 3012 HiDef ESP subwoofer suljetussa kotelossa, mutta käytännössä tämä ei juurikaan tuo paljoa lisää mihin Audisonin bassot eivät normaalikuuntelussa pysty. Subbarin alipäästösuodin tiputettiinkin 60Hz:iin antamaan aivan niitä alimpia maanjäristysbassoja tarvittaessa, mutta normaalikuuntelussa subbarin tason voi pitää todella pienellään.

Loppuun voidaankin todeta, että jälleen erinomainen ja odotettu tuote Audiotec-Fischeriltä niille audifiileille, jotka tavoittelevat äärimmäisen korkeatasoista high end-luokan äänentoistoa. Iphonen pystyy tietääksemme myös kytkemään auton USB-liitäntään, jolloin signaali on alusta loppuun häviötön ja digitaalinen. Android laitteilla heikoimmaksi lenkiksi jää Bluetooth yhteys, mutta digitaalisena siirtotapana sekin on toteutettu laadukkaasti BMW:n vakiosoittimilla, ja enemmän ratkaisevassa asemassa onkin musiikin lähde esim. MP3 vs. FLAC. CD-levyiltä toistettaessa signaalitie on myös luonnollisesti häviötön.


Tuote verkkokaupassa LINKKI.

Lisäksi teimme kaksi uutta päivityspakettia HiFi 676:lle sekä Top HiFi 677/688:lle.

Linkki adapterin käyttöohjeeseen KLIK.


- Kimmo / Audiokit

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.