Edellisessä blogiartikkelissä esittelimme Focalin IFBMW sarjan elementit, jonka seurauksena päätimme testata, kuinka hieman erilaisella rakenteella olevat penkinalusbassot soivat verrattuna muihin aiemmin testattuihin bassoihin. Speksien mukaan kyseiset elementit ovat suora päivitys perusaudioon tai Top HiFi / L7:aan impedanssin ollessa 3.6 ohm. Hyvä 90.5 dB herkkyys myös tukee tätä, mutta toisaalta suhteellisen korkea 90/180W tehonkesto kertoo sen, että bassoille voi tarjoille vahvistimen läpi reilummin tehoa, mikäli täysi potentiaali halutaan käyttöön.
Tekniset tiedot:
- Subwoofer: 8" (200mm)
- Puhekelan halkaisija: 1 9/16" (40mm)
- Kartio: Vahvistettu polypropyleeni
- Impedanssi: 3.6 ohm
- Max.Power: 180W
- RMS Power: 90W
- Herkkyys: (2.83V/1m): 90.5dB (58Hz)
- Taajuusvaste: 38Hz-200Hz
Rakenteeltaan bassot ovat perinteiset kartion alapuolisella magneetilla, jolloin kartion yläripustus saadaan kiinnitettyä rungon reunoille mahdollistaen suuremman ilmaa liikuttavan pinta-alan, sekä mahdollisimman ylös kotelon ilmatilaan nähden. Vaikka kaikki kotelot hengittävätkin helmoihin, niin kotelon tilavuudella on todennäköisesti pieni vaikutus sointiin, ainakin koekuuntelun perusteella. Silmämääräisesti tarkasteltuna kartio on n.2-3cm ylempänä mitä käänteismagneettiratkaisulla toteutetuissa elementeissä. Kartio Focalissa on myös jäykin mihin törmätty, ja tämä on saatu aikaiseksi jäykän polypropyleenin kulmikkaalla muotoilulla. Puhekelan tuuletus tapahtuu alapuolelle magneetin keskellä olevasta rei'ästä.
Vertailuna Audison, kun molempien asennuspinta laitettu samalle tasolle:
Asennus
Vaikka elementit ovatkin yhdet matalimmista BMW mallikohtaisista bassoista, niin leveä ja reunoilta jyrkästi muotoiltu runko vaatii todennäköisesti useassa mallissa korotusrenkaiden käytön, koska kotelon pohja nousee reunoilta jyrkästi, jolloin runko ottaa pohjaan kiinni. F11 vakiokotelossa kyse ei ollut monesta millistä, eli vähän paksumpi tiivistekin riittäisi. Pakkausten mukana kuitenkin tulee muoviset sovitteet pidemmillä ruuveilla, joten nämä kannattaan joka tapauksessa laittaa väliin. Myös lyhemmät ruuvit kuuluvat pakettiin, eli varmasti joihinkin malleihin bassot sopivat ilman korokkeita.
Mukana tulee myös omat suojaritilät, jotka estävät hiekan ja kivien pääsyn kartion päälle, mutta tähän riittää auton vakioritilätkin. F11 tapauksessa molempia käytettäessä täytyy vakioritilästä vuolla hieman muovia pois, koska ne jäävät muuten kantamaan kynnyskotelon puoleisesta sivusta. Pelkillä auton ritilöillä taas maton reuna osuu yläripustukseen, eli siitä täytyy leikata pieni palanen pois. Halutessaan voi myös käyttää pelkkiä Focalin ritilöitä, koska ainakin F11 tapauksessa bassot jäävät täysin penkin muovien alle piiloon.
Mukana tulevat asennustarvikkeet.
Elementin sovitusta. 1. kuvassa korokekaulus paikallaan. 4. kuvassa ritilästä vuoltu hieman muovia pois.
Testaus
Testiautona toimi 5-sarjan F11 HiFi 676 optiolla, jossa kiinni Match UP 7BMW DSP-pääte. Tehoa vahvistin antaa 2 x 160Wrms @ 2 ohm, mutta koska Focalit ovat 3.6 ohm, niin teoreettinen teho on n. 90Wrms per elementti. Focalien tehonkesto on juurikin sama lukema, eli UP 7BMW riittää näille oikein hyvin. Bassojen tasoa jouduttiin kuitenkin vahvistimelta nostamaan muutama dB suuremmalle, jotta voimakkuus kuulosti samalta kuin 2 ohm verrokeilla. Jakosuotimet ovat pysyneet edellisiin testeihin verrattuna muuten samana, paitsi subsonic suodinta on jyrkennetty ja nostettu hieman 25->30Hz, koska käytännössä minkään penkinalusbasson toisto ei ulotu tätä alemmaksi.
Jakosuotimen säädöt: alipäästö Butterworth 12dB @ 150Hz ja subsonic 36dB @ 30Hz.
Koekuuntelu
Heti ensimmäisista sävelistä huomasi, että Focal on hakenut bassoillaan maksimipainetta mitä fyysisesti BMW:n vakiopaikoista saa irti, ja bassoniskut tuntuivat penkissä asti voimakkaalta. Sointia voisi kuvailla adjektiiveillä tanakka/ponnekas. Toisto on selkeästi korostunut 50-80z alueella, eli siellä missä basso tuntuu ja kuuluu eniten. Voisi jopa sanoa, että soundi kuulosti eniten subbarimaiselta, mutta refleksiviritteiseltä sellaiselta. Näillä taajuuksilla on basson "kumeus" vaarana, mutta Focal on onnistunut välttämään tämän oireen kohtuullisen hyvin. Toiston ponnekkuuteen saattaakin vaikuttaa elementtien perinteinen rakenne, eli kartion alapuolella on hieman enemmän ilmatilaa kun käänteismagneettibassoilla. Aivan alimmat taajuudet tosin eivät toistuneet aivan yhtä puhtaasti ja voimakkaasti kun esimerkiksi AI-Soniceilla, mutta mistään kovin suuresta erosta ei ole kyse. Kaiken kaikkiaan sointi oli positiivinen yllätys, mutta näin pitääkin olla 219€/kpl hintalappu huomioiden.
Herkkyys, impedanssi ja soundi huomioiden Focal on selkeästi tehnyt bassot suoraan perusaudioon tai Logic 7 / Harman-Kardon hifeihin, jolloin äänenpainetta on tarjolla maksimimäärä olemassa olevilla tehoilla. Toisaalta hyvä tehonkesto mahdollistaa myös vahvistimen käytön, mutta harmillisesti mallistosta puuttuu 2 ohm versio jolla saisi perus 4-kanavaisesta enemmän irti. Bassot toki voi kytkeä rinnan vajaan 2 ohm kokonaiskuormaan, jolloin esimerkiksi Audison AP 5.9bit vahvistimella saadan subikanavalta 270Wrms ulos jaettuna kahdelle elementille, joka on jo enemmän kuin tarpeeksi. Tällöin kyseisellä vahvistimella voidaan lisäksi ohjata etu+takapään kauittimet.
Joka tapauksessa hyvä herkkyys huomioiden bassoista saa varmasti hyvin ääntä irti maltillisemmillakin tehoilla, mutta tarpeeksi watteja syötettäessä potentiaalia on paljon. Audiokit suosittelee!
Päivitys 2/20: Muutamat asennettu Hifi DSP Professional / Logic 7 / Harman-Kardon hifeihin ja selkeästi suurin parannus verrattuna muihin 4ohm bassoihin.
Tiedote 4/20: Bassojen valmistus lopetettu ja tilalle tullut INSIDE malliston ISUB 2 ja 4: https://www.audiokit.fi/tuote/focal-isub-bmw-2-4
- Kimmo / Audiokit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.