Testissä DD Audio LE-M koteloidut subwooferit

Testissä DD Audio LE-M koteloidut subwooferit

DD Audion LE-M valmiskotelomallisto uudistui 2018 uusien Redline elementtien myötä, ja luvassa on vielä enemmän matalaa bassoa elementtien pienemmän resonanssitaajuuden (Fs) ja uusien ripustusten myötä. Valmiskoteloissa käytetään 500-sarjan Redline elementtejä, joista pienin 6,5-tuumainen on alumiinisella valurungolla ja 8-12" teräsrungolla. Elementtien hinnat ovat kuitenkin järeydestään huolimatta saatu painettua erittäin alhaisiksi 6,5" ollessa 115€ ja 12" 135€.

Ominaisuuksia mm:

  • Iso EROM yläripustus
  • High-temp, 2.0” puhekela
  • Kaksikerroksinen alaripustus suurella liikeradalla
  • Kartio lasikuidun ja paperimassan sekoite
  • Puhekelan jäähdytysreiät magneetin takalevyssä
  • Jatkettu puhekelan keskitappi
  • DD leimattu jäykkä teräsrunko (508-512)
  • DD leimattu alumiinivalurunko (506)

Tarkemmat elektroakustiset tiedot löytyvät DD Audion sivuilta -> LINKKI.

Uusien Redline elementtien esittelyvideo -> YouTube.

Kotelot itsessään on valmistettu MDF-levystä ja kaikkien viritys on DdBox filosofian mukaan toteutettu ylisuurilla pyöristetyillä porteilla noin 40Hz paikkeille. Poikkeuksena pienin 6,5" versiot, joissa portti on kantikas kotelon alareunassa. Verhoilu on mustaa huopaa DD Audio brodeerauksilla ja teräksisellä tyyppikilvellä. Elementtiä suojaa tukevat raudat, joista pystyy koteloa vaikka nostamaan. Suorakulmainen muoto mahdollistaa vapaan sijoittelun konttiin ja kartion/porttien suuntausta kokeilemalla on helppo saada toisto sulautumaan muihin kaiuttimiin, mikäli DSP:tä ei ole käytettävissä. Järeät 4-napaiset terminaalit mahdollistavat  tuplakelaisen elementin kytkennän joko 1 tai 4 ohmiin. Subbarit soivat todella herkästi ja tehosuositus on maltillinen 250-500 Wrms, mutta elementit kestävät paljon suurempiakin tehoja hetkellisesti. Vanhemman sarjan koteloilla onkin "töräytetty" 12-tuumaisella versiolla yli 148dB lukemia 2-3kW tehoilla ja myös 10" on yltänyt yli 143dB lukemaan, joten hintaisekseen erittäin kovia subbareita äänenpaineen kannalta. Normisoittelussa kuitenkin noin 500 Wrms on sopiva teho ja suosittelemme esimerkiksi AI-Sonic S2-A500.1, johon saatavilla erinomainen tasonsäädin alijännitteestä ja säröstä ilmaisevalla ledirinkulalla.

Mallit ja tekniset tiedot:

MalliLE-M06dLE-S06dLE-M08dLE-M10dLE-M12d
Tehosuositus Wrms250 - 500 Wrms250 - 500 Wrms250 - 500 Wrms250 - 500 Wrms250 - 500 Wrms
Puhekelat2" / 2x2 ohm 2" / 2x2 ohm2" / 2x2 ohm2" / 2x2 ohm2" / 2x2 ohm
Viritystaajuus44 Hz44 Hz41 Hz40 Hz40 Hz
Ulkomitat355 x 203 x 266mm410 x 130 x 280 mm438 x 266 x 241 mm482 x 279 x 304 mm510 x 380 x 305 mm
Paino12 kg12 kg14 kg17 kg19 kg



Testikokoonpano ja säädöt

Vahvistimena testissä toimi DD Audio DM1500, joka tarjoilee tarpeen mukaan jopa 1,5kW jatkuvaa tehoa ja sisältää langallisen tasonsäätimen clippivalolla, josta näkee mikäli signaali alkaa säröytymään. Signaalin kyseinen monoblokki saa Match UP 7BMW:n RCA-ulostulosta ja suodin + viive on säädetty Matchin DSP:llä. Kotelot sijoitettiin 5-sarjan F11 peräkonttiin kartio ylöspäin, eli samanlailla kun autossa käytössä oleva DD 3012 ESP subbari (linkki testiin -> TÄSTÄ). Näin säätöihin ei tarvinnut juurikaan koskea, koska ne olivat jo ennestään 3012 subin osalta kohdillaan. Ainoastaan porttien suunta testattiin, ja paras lopputulos saatiin portit taaksepäin puhaltaen.

Match Director ohjaimella pystyy penkinalusbassojen tasoa säätämään, joten samalla testattiin kuinka subbarit soi pelkilteen ja penkinalusbassojen kanssa.

Suodin: Butterworth 24dB/Okt @ 70Hz ilman subsoniccia. Koska kyseessä on refleksikotelo, niin subsonicin voi laittaa esim. 30Hz paikkeille, koska toisto ja kartion kontrolli heikkenee huomattavasti viritystaajuuden alapuolella.



Koekuuntelut

Jokainen subbari sai viettää aikaa muutaman päivän arkikuuntelussa F11 kontissa. DD Audio suosittelee kaikille elementeilleen n. kuukauden maltillisen sisäänajon, jonka aikana ripustukset löystyvät ja Fs arvo pienenee herkkyyden ja toiston syvyyden parantuessa. Tähän tässä testissä ei kuitenkaan ollut aikaa, mutta alkuun soittelu aloitettiin kevyemmin ja äänenpaineita testailtiin hyvin varovaisesti. Yleissoundi jokaisessa on hyvin pehmeä ja voimistuu refleksikotelolle tyypilliseen tapaan, mitä lähemmäksi viritystaajuutta mennään, mutta pieniä eroja eri kokojen välillä myös ilmeni. Sanomattakin on selvää, että isompi on yleensä aina parempi, mutta pienemmät versiot yllättivät erittäin positiivisesti. 


DD Audio LE-M06d

Heti ensimmäisistä sävelistä kävi ilmi, että kyseessä on oikea subbari. Erittäin kompaktin kokoinen paketti joka ei vie kontista kauppakassia enempää tilaa. Tasapainoinen toisto koko taajuusalueen eikä kovin suurta korostusta ilmene 44Hz viritystaajuutta lähestyessä. Tehoa tämä pikkusubbari kestää samanlailla kun isommat, eikä 1,5kW tuntunut olevan mikään ongelma. Kartion liikerata on reilu ja elementti joutuukin työskentelemään kovasti jo kohtuullisen äänenpaineen aikaansaamiseksi, mutta hoitaa homman hyvällä kontrollilla. Paineet riittävät hyvin normaaliin kuunteluun, mutta isommilla voimakkuuksilla rajat tulevat nopeasti vastaan. Voidaan kuitenkin sanoa, että ääntä lähtee lähes yhtä paljon kun bemarin 2x8" penkinalusbassoista Match UP 7BMW vahvistimen kanssa, mutta kovin paljon lisää nämä eivät toistoon tuo. Perusaudion 6,5" penkinalusbassojen kanssa toimii varmasti hyvin tai missä tahansa autossa, jossa ovikaiuttimet soivat suoraan mankalta.

Kotelon pienen koon takia pyöristettyä refleksiputkea tästä ei löydy, vaan portti on toteutettu kotelon rakenteisiin ollen neliskanttinen aukko yhden päädyn reunassa Tämän vuoksi portti pitää melkoista "puhinaa" kovemmilla voimakkuuksilla jos bassoa kuuntelee kontti auki ulkopuolelta, mutta etupenkeille nämä virtausäänet eivät kuulu. Kyseistä kokoa on myös saatavana LE-S06d mallina, jossa elementti on sijoitettu isolle sivulle mahdollistaen hieman erilaisen asennuksen ja porttikin on kuvien mukaan hieman pyöristetty.

Päivitys! Uusi ST malli tullut -> https://www.audiokit.fi/tuote/dd-audio-le-st06d-d2


Kuva. LE-M06d



DD Audio LE-M08d ja LE-M10d

Nämä päätettiin laittaa samaan arviointiin, koska molemmissa on hyvin samanlainen soundi. Äänenpainetta irtoaa kasituumaisesta jo ihan kivasti, mutta kymppi pistää luonnollisesti paremmaksi. Molemmissa yläbassot on hiemat "vaisut", mutta tähän todennäköisesti auttaisi jakotaajuuden nosto 80Hz paikkeille. Toisto voimistuu todella paljon mitä lähemmäksi 40/41Hz viritystaajuutta mennään, ja etenkin 10" irtoaa todella reilusti autoa tärisyttävät murinat. Yleisesti kumpikin soi DD:lle tyypilliseen tapaan pehmeästi ja molemmat tuovat kivasti lisää alataajuuksia penkinalusbassojen lisänä. Molemmissa on perinteinen pyöristetty refleksiputki, eikä ilmavirran suhinoita juurikaan kuulu. Kasituumaisen kohdalla huomio kiinnittyi hieman poikkeavaan rakenteeseen, eli kaikissa muissa portti ja terminaali sijaitsee samalla sivulla, mutta 8" versiossa portti on vastakkaisella puolella. Tässä testissä tämä ratkaisu oli parempi, koska terminaali jäi näin ollen taakse piiloon.


Kuva. LE-M08d


Kuva. LE-M10d


DD Audio LE-M12D

Isoin ja paras neljästä. Kotelossa on 2 pitkää refleksiporttia pienempien mallien yhden sijaan, ja soundikin poikkeaa hieman muista tukevammalla yläbasson toistolla. Bassoniskut tuntuvat kunnolla ja äänenpainetta irtoaa enemmän kun tarpeeksi. Toisto on muuten hyvin tasainen koko taajuusalueen, mutta voimistuu voimakkaasti lähellä 40Hz viritystaajuutta. Tällä on mahdollista saada aikaan kunnon maanjäristysbassot ja kannu jäikin useamman päivän testikuunteluun F11 konttiin. Tarkkuus ei luonnollisesti yllä samalle tasolle kun päivittäiskäytössä olevalla DD 3012 d2 ESP HiDef suljetulla kotelolla, mutta äänenpainetta irtoaa todella paljon enemmän. Pidemmän aikaa lujaa soittaessa alkoi jo pientä pahoinvointia ilmenemään, mutta jos tykkää todella muhkeista bassoista niin tämä on oikea valinta, mikäli vaan kontin tila antaa myöten. Erinomainen hinta-SPL suhde, jolla yläbassotkin potkii tukevasti. BMW penkinalusbassojen kanssa subbari tuo reilusti lisää alimpia murinoita toistoon.


Kuva. LE-M12d.



Yhteenveto

Erittäin hyviä subbareita, joista lähtee paljon pehmeää bassoa pienelläkin tehomäärällä kohtuuhintaan. Mitään SQ subbareita nämä eivät refleksivirityksen takia ole, mutta toisto on pääosin tarkka aina viritystaajuuteen saakka, jonka alapuolella vastapaine pienenee ja kontrolli heikkenee. Pienemmillä versoilla yläbassojen toisto on hieman vaisu, mutta tämä riippuu paljon myös jakotaajuudesta ja suotimen jyrkkyydestä. Pienemmille versioilla suotimen voisi laittaa hyvinkin 80-100Hz nurkille ja subsonicin noin 35-40Hz:iin, mutta 10" ja 12" noin 60-80Hz on sopiva ja subsonic 30Hz. Tässä testissä kuitenkin keskityttiin vertailemaan eri kokoja samoilla asetuksilla, jotta päästiin tasapuoliseen vertailuun soinnin erojen kannalta.

Koteloiden koko äänenpaineeseen suhteutettuna on jopa isoimman 12" kohdalla hyvä. Neliskanttinen muoto mahdollistaa asennuksen miten päin tahansa, mutta ei toki ole niin esteettinen kun perinteinen viistoseinäinen. Toisaalta kartio ylöspäin asennettuna elementti on paremmin suojassa kontin tavaroilta kun suoraan taaksepäin suunnattuna. Vahvat suojaraudat on plussaa, koska niistä pystyy helposti nostamaan kotelon pois tieltä kun tarvitaan tilaa. Vanua koteloiden sisällä ei putkista kurkistettuna vaikuttanut olevan, mutta ruuvikiinnitteiset elementit irroittamalla sitä olisi mahdollista aukon kautta laittaa, jolloin soundi todennäköisesti pehmenisi entisestään.

Verkkokaupan puolelta subbarit löytyvät: TÄÄLTÄ.


- Kimmo / Audiokit






Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.