Testissä DD Audio 3012-D2 HiDef Tuned ESP subwoofer + DM1000 ja DM1500 vahvistimet

Testissä DD Audio 3012-D2 HiDef Tuned ESP subwoofer + DM1000 ja DM1500 vahvistimet

DD Audio eli Digital Designs on v.1986 perustettu Yhdysvaltalainen autohifimerkki. Tuotevalikoimasta löytyy lähes kaikki autohifiin liittyen soittimet poislukien, ja myös kotisubwooferia ja nappikuulokkeita on välillä ollut markkinoilla. Suurimman maineen DD on kuitenkin saavuttanut autosubbareillaan, etenkin 9500-sarjan elementtien kehityksellä. Nykyiset ESP (Evolution Subwoofer Package) subwooferit ovatkin niittäneet mainetta äänenpainekisoissa ympäri maailman. Lyhyt video ESP:n ominaisuuksista: LINKKI

DD Audio mainostaa, että ESP subwooferit kootaan käsityönä ja asiakkaan toiveiden mukaisesti Oklahomassa USA:ssa, mutta tämä ei aivan täysin pidä paikkaansa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Suomeen DD Audiota maahantuo Audioimport Oy ja osa elementtien kasauksesta tapahtuu Ylivieskassa Audioimportin tiloissa. Tällä tavoin rahtikuluja saadaan pienemmäksi kun eri komponentit voidaan niputtaa, sekä myös eri variaatioita voidaan tehdä asiakkaan toiveiden mukaisesti, koska monissa eri versioissa käytetään samoja osia. Suomessa on saatavana lähes kaikista ESP subwoofereista SC (Supercharged) ja SQ (HiDef Tuned) versiot, sekä mm. ylisuurella koko kartion peittävällä pölykupilla, eri pölykupin väreillä tai täysin hiilikuitusella kartiolla. Mikäli kustomointiin tarvittavat osat joudutaan tilaamaan, niin kannattaa varautua n.1kk toimitusaikaan.

Oman ESP subbarin pääsee kustomoimaan: TÄSTÄ


3012-D2 HiDef Tuned ESP

Tässä projektissa käytetty subbari on hieman herkemmillä liikkuvilla osilla kasattu eli HiDef (SQ) viritetty. Suositeltava teho elementille on 400-800Wrms, mutta todellisuudessa kaikki ESP subwooferit kestävät ilmoitetun jopa moninkertaisesti, ainakin hetkellisesti. Kyseessä on kuitenkin lähes 18kg painava todella järeällä moottorilla ja jäykillä ripustuksilla varustettu subbari, jossa puhekelan tuuletus ja kontrolli ovat erinomaisesti toteutettuja. DD mainostaakin 3000-sarjan elementtejään lauseella: "The 3000 Series subwoofers are the ultimate sound quality drivers, and they just so happen to be capable of playing at ludicrous listening levels." Eli painetta lähtee tarvittaessa paljon, josta 6cm max mekaaninen liikerata jo kertoo jotain. Elementin koko on myös lähempänä 13" kuin 12", koska koteloa rakennettaessa reikään sovitettiin JL Audion 12TW1 subbaria, joka meni reiästä melkein läpi.

Lisätietoa subbarista löytyy verkkokaupan puolelta: LINKKI


Kotelon rakennus

Kotelosuositukset ovat netto 21-43L suljettu tai 50-78L refleksi. Elementin syrjäyttämä tilavuus on n.5L. Koska tässä tapauksessa haettiin lisää voimaa aivan alimmille taajuuksille täydentämään Audisonin penkinalusbassoja, niin kotelon osalta päädyttiin hieman optimia suurempaan n. 55L netto suljettuun. Kotelon mitat sovitettiin F11 koriseen bemariin siten, että 2/3 takapenkistä mahtuu kaatumaan ja kontin kyljessä olevan säilytysluukun saa avattua. Showmielessä laitettiin koteloon vielä ikkuna ja ledinauha kattoon.

Kotelon materiaalina käytettiin 21mm koivuvaneria, koska sitä sattui olevan sopivasti käsillä. Vaneri saisi olla paksumpaa paremman jäykkyyden aikaansaamiseksi, mutta tässä tapauksessa massaa lisättiin kerroksella 2mm Silent Coat butyylimattoa sisäpinnoille. Butyylimaton päälle liimattiin lisäksi kerros Ground Zero GZDF 1600-SA 15mm kennopintaista polymeerimattoa. Ikkunamateriaalina käytettiin pleksiä kovempaa 10mm akryyliä, joka ruuvattiin ja liimattiin kotelon sisäpuolelle koko sivun kokoisena. Liimana käytettiin No More Nailsia, koska se on isossa tuubissa edullista ja kovettuu kivikovaksi. Liimaa käytettiinkin reilusti pyöristäen kotelon jokainen sisäkulma. Ja koska kyseessä on 2x2ohm puhekelainen elementti, laitettiin kotelon taakse 4Connectin 4-napainen terminaali.

Muutama kuva kotelon rakentamisesta.


Suunnitelmat hieman muuttuivat matkan varrella, eli ikkunan ja elementin paikat vaihtuivat. Lopuksi vielä verhoilu ja etulevyn maalaus plastidipillä.


DD Audio DM1000 monovahvistin

Ei valmisteta enää :(

DD Audiolla on kattava valikoima kohtuuhintaisia, kompakteja ja tehokkaita D-luokan päätteitä, joista tässä tapauksessa valikoitui DM1000 valmistajan ilmoittamien subbarin tehosuositusten takia. DM1000 antaa 1kW tehoa 1ohmiin 14.4 voltilla ja sisältää langallisen tasonsäätimen clippivalolla. Valo kertoo tasoa nostettaessa milloin signaali alkaa säröytymään ja on erittäin hyvä ominaisuus, jolla ehkäisee elementin rikkoontumisen soitettaessa lähellä maksimia. Nykyään vahvistimesta on olemassa uusi malli DM1000a, jonka erona on kiinteät RCA terminaalit suoraan vahvistimessa, kun vanhassa ne on erillisellä liitinjohdolla. Uuden mallin mukana tulevassa säätimessä on myös alhaisesta jännitteestä varoittava ledivalo.

5-sarjan bemariin voi helposti asentaa isommankin päätteen, koska isoin mahtuva 105A AGM akku pystyy antamaan paljon ja nopeasti virtaa. Kyseisestä autosta on myös jarruenergian talteenotto koodattu pois, eli akku latautuu tällöin aina täyteen, joka on virransyötön kannalta hyvä ja autokin käynnistyy varmemmin pakkasilla. Johtovedot myös jäävät lyhyeksi, koska akku sijaitsee takakontin pohjan alla. Tässä tapauksessa riitti n. metrin pätkä 4Connectin 10mm2 virtakaapelia maakaapelin jäädessä sitäkin lyhyemmäksi. Akun viereen luonnollisesti laitettiin Mini-ANL sulakepesä 80A sulakkeella. 

Vahvistimelle löytyi paikka vakiovahvistimen vierestä, joka tässä tapauksessa oli päivitetty Match UP 7BMW:hen. Heräte otettiin UP7 remote lähdöstä ja signaali RCA-ulostulosta haaroittamalla se kahdeksi RCA Y-kaapelilla. Tasonsäädin asennettiin keskikonsolin tuhkakuppiin. Alipäästö hoidettiin Matchin DSP:llä ja viive asetettiin mittaamalla etäisyys kuljettajan paikalle.


Kuunteluarvio

Vanhaan Audisonin APBX 10 AS verrattuna voimaa tuli rutkasti lisää. Audisonin aktiivi täytti kyllä hyvin pienen alapään puutteen mitä penkinalusbassoilla ei aivan saa, mutta DD Audiolla mennään jo pitkästi yli. Toisto on äärettömän tarkkaa kaikenlaisella musiikkimateriaalilla ja tehoa voi syöttää niin paljon kuin vahvistimesta irtoaa. Soundia voisi jopa kuvailla tiukaksi, joka on juuri suljetun kotelon ominaisuus eli toisto on lineaarinen koko taajuusalueen eikä refleksille ominaista viritystaajuuden korostumaa ole. Ongelmaksi tässä kohtaa kuitenkin muodostui tehonpuute, eli 1kW ei riitä kyseiselle elementille. Ripustukset ovat tietenkin uutena jäykät, mutta myös sisäänajo on vaikeaa, koska DM1000 tehoilla ei saa kalvoon liikettä kuin sentin verran, kunnes säätimen clippivalo alkaa uhkaavasti välkkymään. Tosin tälläkin liikeradalla äänenpainetta tulee enemmän kun normaali kuuntelussa koskaan tarvitsee.

Syy DM1000 riittämättömyyteen on myös selkeä. Vaikka se paperilla antaa 1kW jatkuvaa tehoa 1ohmiin, niin käytännössä puhekelojen impedanssi musiikkia soitettaessa on jotain aivan muuta kuin 1ohm. DD 3012 elementin resonanssitaajuus Fs on hyvin alhainen n.26Hz, joka tarkoittaa puhekelojen maksimi impedanssia, kun elementtiä kuormitetaan vapaasti ilmassa. Kotelon aikaansaama ilmajousi tietenkin estää holtittoman impdanssin nousun resonanssitaajuuden lähellä, mutta joka tapauksessa se on moninkertainen nominaali-impedanssiin verrattua. Käytännössä tehoa saadaan DM1000:lla 25-50Hz alueella ehkä 400Wrms ulos, eli minimisuosituksen verran.

Havainnollistava kuva.

Virittämällä kotelon refleksiputkella tai portilla esim. 30Hz:iin saataisiin samalla vahvistimella enemmän voimaa, mutta koska tarkoituksena on pitää bassontoisto lineaarisena, on ainoa ratkaisu tehokkaamman vahvistimen vaihto esimerkiksi DM2500:een. Pakottava tarve kovemmille äänenpaineille ei ole, mutta toisaalta olisi kiva hyödyntää 599€ maksavan subbarin koko potentiaali. Eli melko todennäköisesti jatkoa seuraa...


Päivitys 5.9.2019

Vahvistimen päivitys DD Audio DM1500:seen

Soittelua kilowatin tehoilla alkoi olla jo 9kk takana toistokin parani tänä aikana ripustusten notkistuttua. Alunperin tarkoitus oli päivittää tehoja reilusti 2,5kW:iin, mutta DM2500 päätteen suuren koon vuoksi päädyttiin maltillisempaan 1,5kW DM1500:seen, joka vielä nippa nappa mahtui samaan paikkaan kontin vasemman posken taakse. Samalla uusittiin akku ja laitettiin järeämmät virtakaapelit sulakkeilla varustetun jakoblokin kautta, koska DM1500 ilmottettu maksimi virrankulutus on jopa 230A verrattuna DM1000 90A. Tonnisen pieni virrankulutus jopa hieman hämmentää, koska uudessa DM1000a versiossakin ilmoitettu max kulutus on 150A tehojen ollessa samat? Onko sitten hyötysuhde heikentynyt vai todellinen tehoreservi parantunut uusissa malleissa paremmalla virtapuolella. DD Audion kehtystyön tuntien veikkaamme jälkimmäistä. Kokonsa puolesta DM1500 on lähimain tuplat vanhaan DM1000 vaikka kyse "vain" 500W tehonlisäyksestä, eli elektroniikkaa kuorien sisällä on huomattavasti enemmän.



Äänenpainetta lisätehoilla ei juurikaan tullut lisää, mutta uusi vahvistin antaa tarvittavan tehon ulos selkeästi pienemmällä gainilla eikä lämpene yhtä paljoa kuin vanha. Tasonsäädin myös vaihtui uudemman malliseen, jossa säröstä kertovan clippivalon lisäksi on alijännitevalo. Äänenpaineen tuotosta kerettiin jo kesällä keskustelemaan DD Audion edustajan kanssa, ja hänen mielipide tuki kyseistä testiä, eli lisäteho ei kovin paljoa auta vaan kyseinen elementti vaatii isomman kotelon reilun kokoisella refleksiportilla. Suljetuksi alle 60L koteloksi painetta kuitenkin irtoaa sen verta hyvin, että moni hämmästelee tuottoa kun huomaa miten kompakti kotelo kyseessä.

Match UP 7BMW:n linjaulostulon säädöt tehtiin myös uudestaan, ja näillä onkin suurempi vaikutus soundiin kun tehoilla. Jo pelkkä subsonic suotimen asetus muutti toiston aivan erilaiseksi, kuten myös suotimien tyypit, jyrkkyydet ja rajataajuudet. Pitkällisen säätämisen lopputuloksena paras toisto saavutettiin tiputtamalla viivesäätö nollaan ja käyttämällä 24dB/Okt Butterworth suotimia alipäästön ollessa 70Hz ja subsonicin 25Hz.

Jatkoa testille SounDigital SD3000.1D vahvistimella löytyy -> TÄÄLTÄ.


- Kimmo / Audiokit


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.