BMW mallikohtaisia woofereita alkaa olla tarjolla lähes joka toisella autohifivalmistajalla, ja syy tähän on yksinkertainen. BMW vakiinnutti kaiutinratkaisut E60:n tullessa markkinoille 2003, ja samat elementit käyvät joka malliin lähes tuosta eteenpäin tähän päivään asti. Autokantaa ja sitä kautta markkinoita siis löytyy. Pieniä mallikohtaisia eroja löytyy penkkien alla sijaitsevien koteloiden koon suhteen, mutta kiinnityskaulus on aina sama. Liittimien osalta pieniä eroja löytyy lähinnä ohjureiden ja pinnien määrän osalta, mutta nämä ovat helposti muokattavissa kotikonstein, mikäli oman auton liitin ei aivan tunnu menevän uuden subbarin reikään, tai liittimessä onkin neljä pinniä ja kaiuttimessa kaksi. Myös auton vakiohifitaso täytyy ottaa huomioon elementtejä valittaessa. 2ohm puhekeloilla olevia ei saa laittaa perusaudioon tai Top Hifi varustetasoon, koska näiden vahvistimet on suunniteltu toimimaan 4ohm kuormalla. Bassojen sijoittaminen penkkien alle on kuitenkin erinomainen ratkaisu saksalaiselta valmistajalta, ja tehokkaalla vahvistimella on mahdollista aikaansaada todella voimakas ja täyteläinen toisto.
Moni ajattelee, että subbari vaatii ison kotelon ja paras ratkaisu on lisätä se konttiin, koska "pienistä muovipöntöistä" ei voi saada hyvää alapään toistoa aikaiseksi. Todellisuudessa kotelot ovat tukevaa muovivalua ja hengittävät auton helmoihin, jolloin elementin näkemä tilavuus kasvaa ja auton kori toimii ääniaaltojen välittäjänä. Pelti on kuitenkin peltiä ja miinuspuolena auton ulkopuolelle kantautuu "jumputus" melko hyvin. Lisävaimennuksella näitäkin voi yrittää parantaa, ja vakiona vaimennus on aina parempi mitä isomman mallisarjan auto kyseessä.
Myös kaiuttimien valmistajat ovat vaihdelleet ajan saatossa ja magneetista on löytynyt mm. Nokian, Phillipsin ja BMW:n logoja. Vakiovahvistimet ovat kanssa hieman eri näköisiä vuosi- ja korimallista riippuen. Jokainen malli on siis hieman erilailla viritetty ja samat kaiuttimet eivät kuulosta välttämättä samalta eri autossa, mutta kovin suurista eroista ei ole kyse.
F10/11 vakiokotelot:
Elementtien rakenne
Tyylejä on monia, mutta tilan mataluus suosii keskimoottorirakennetta, eli puhekela on elementin keskellä ja neomagneetti tulee elementin etupuolelle. AI-Sonic ja Four audio luottaa hyvin toimivaan Ground Zeron rakenteeseen hieman eri rungon leikkauksella. Audison taas on täysin omalla designillaan liikkeellä, ja Blam on perinteisellä alamagneettiratkaisulla. Blamin kartio on myös jäykin ollessa lasikuitua, kun muissa käytetään pinnoitettua paperia. Blamin ohut peltikaulus vaatii tiivistettä väliin tai ruuvien katkaisua, kun muissa vakioruuvit ovat taas hieman liian lyhyet, joten kiristys on suoritettava varovasti. Audisonien mukana tulee 4kpl 5mm paksua tiivistettettä ja pidemmät ruuvit, mutta elementit ovatkin joukon korkeimmat. Kaikki testin bassot on valmistettu kiinassa, mutta suunniteltu ja testattu merkin kotimaassa.
Vaikka osa elementeistä näyttääkin hyvin samalta, niin eroavaisuuksia on moottorin, ripustusten ja puhekelojen osalta. Tästä myös kertoo täysin erilaiset elektroakustiset parametrit. AI-Sonicissa on esimerkiksi joukon tehokkain tuplamagneetti ja jäykin alaripustus. Audison ja GZ mainostavat käyttäneensä Klippel optimointia kehitystyössä. Audison näyttää paperilla parhaalta pienimmällä resonanssitaajuudellaan (Fs) ja suurimmalla herkkyydellään, mutta näiden perusteella ei pysty vetämään johtopäätöstä soinnin suhteen BMW:n erikoisen koteloratkaisun takia.
Testaus
Testiautona toimi 5-sarjan F11 HiFi 676 optiolla, jossa kiinni Match UP 7BMW DSP-pääte. Tehoa vahvistin antaa bassoille 2 ohmiin 2x160Wrms. Autossa ennestään kiinni olleet Audison S8-2:t toimi ensiksi verrokkina toisella puolella ja jokaista elementtiä soitettiin rinnan mykistämällä kumpikin basso vuorotellen ja kuuntelemalla eroja. Toinen kierros tehtiin AI-Sonic verrokkina, joita myös testattiin viikon verran arkikäytössä. Audisoneista ja Ground Zeroista löytyi jo ennestään pidempiaikaista kokemusta (edellinen testi löytyy TÄSTÄ). Jakosuotimen säädöt: alipäästö Butterworth 12dB @ 150Hz ja subsonic 24dB @ 25Hz.
Audison
Tasainen suorittaja. Hyvä toisto kaikilla taajuusalueilla. Oma design kartiota suojaavalla kankaalla ja saatavilla myös 4ohm versio perus- tai Top HiFiin. Paperilla myös paras, mutta ei aivan joukon parhaimpaan alimpien bassojen toistoon kykene.
Ground Zero
Hyvin tasavahva Audisonin kanssa. Aavistuksen herkemmän kuuloinen alataajuuksilla, mutta toisaalta yli 100Hz äänet tulevat hieman enemmän läpi. Tämän kuitenkin huomaan ainoastaan lattian tasolta kuunneltaessa. Ground Zerolta kuitenkin löytyy ehkä markkinoiden paras mallikohtainen erillissarja, eli mikäli haluaa kaikki kaiuttimet samalta valmistajalta on GZ hyvä valinta.
Blam
Päivitys! Uusi versio Blam BM 200 WN on nyt 2ohm impedanssilla.
Joukon terävin ja napakin toisto, mutta alapään ulottuvuus ei niin vahva muihin verrattuna. Blam kuitenkin onnistui joukon kevyimpänä jopa yllättämään suorituskyvyllään. Vaikka ilmoitettu tehonkesto on vain 60Wrms, niin tehosta elementit silti tuntuivat tykkäävän. Toisaalta 4 ohmisina ei vahvistimen antoteho ole niin suuri kuin 2 ohm verrokeilla. Erinomainen valinta äänenlaatua haettaessa ja voi laittaa korkeamman impedanssin takia perus- ja Top HiFiin pelkkänä kaiutinpäivityksenä.
AI-Sonic ja Four Audio
Paras ja voimakkain sub basson toisto. AI-Groupin kertoman mukaan molemmissa on pyritty teknisillä ratkaisuilla mahdollisimman kontrolloituun alimpien taajuuksia toistoon. 100Hz aluetta on myös hieman vaimennettu, joka saattaa joissakin kokoonpanoissa aiheuttaa kuminaa. Molempien soundi onkin hyvin samantyylinen, mutta AI-Sonic toistaa hieman herkemmin ja alemmaksi voimakkaammin magneetin ja jäykemmän alaripustuksen ansiosta. Kumpikin tarjoaa subbarimaisen toiston ja varmoja valintoja useimpiin kokoonpanoihin.
AI-Sonicin tupla neomagneetti:
Audison vs. AI-Sonic:
Four Audio vs. Ground Zero:
Yhteenveto
Jokainen testatuista elementeistä soi hienosti ja erot normaalikuuntelua ajatellen ovat suhteellisen pieniä, joten väärin ei voi mennä valitsi minkä tahansa. AI-Sonic on kuitenkin alabasson määrän suhteen voittaja, eikä Four Audio jää kovin kauaksi ja on hinnaltaan kilpailukykyisempi. Blam on taas tarkkaan ja hifistyneempään kuunteluun erinomainen vaihtoehto. Audison sekä GZ ovat lähellä Four Audion toistoa hieman terävämmillä yläbassoilla.
Kaikki testatut bassot vaativat joko alkuperäisen tai jälkiasenteisen vahvistimen väliin, jotta saadaan paras hyöty irti. Perusaudioon on kuitenkin mahdollista laittaa Blamit tai Audisonit 4ohmisena, jolloin vakio 6.5" bassoihin verrattuna toisto paranee varmasti. Kunnon tehoilla penkinalusbassoista saa kuitenkin ulos voimakkaat sub taajuudet, jolloin konttiin ei välttämättä tarvita erillistä subbaria.
Subbarit verkkokaupassa (linkit):
Blam BM 200 WN (uusi 2ohm versio)
- Kimmo / Audiokit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.