Esittelyssä uudet Ground Zero GZCS 100BMW-SQ+ erillissarja ja GZCS 200BMW-SW4 bassot

Esittelyssä uudet Ground Zero GZCS 100BMW-SQ+ erillissarja ja GZCS 200BMW-SW4 bassot

Saksalainen Ground Zero oli yksi ensimmäisiä valmistajia, joka tarjosi mallikohtaisia plug&play kaiuttimia bemareihin. Mallisto uudistui tänä vuonna 4ohm bassoilla, jotka sopivat suoraan perusaudioon tai Logic 7 / Harman Kardon hifioptioihin. Lisäksi tutusta 100BMW erillissarjasta tuli paranneltu versio SQ silkkikalottidiskanteilla ja paremmilla jakosuotimilla. Plus versio tarkoittaa, että mukana tulee 3-tie passiivisuotimet. Uudistusten myös voisi melkein väittää, että kyseessä on yhdet ehkä parhaista BMW mallikohtaisista kaiuttimista niin äänenladun kun asennettavuuden suhteen.

Erillissarja verkkokaupassa: https://www.audiokit.fi/tuote/ground-zero-gzcs-100bmw-sq

Penkinalusbassot: https://www.audiokit.fi/tuote/ground-zero-gzcs-200bmw-sw4


GZCS 100BMW-SQ+ erillissarja

Suurin päivitys vanhaan 100BMW sarjaan verrattuna on titaanikalottidiskanttien vaihtuminen silkkikalotteihin, mutta myös jakosuotimet ovat uudistuneet sisältäen nyt optiona asennettavan yli- ja alipäästösuotimen bassojen ja auton johtosarjan välille. Vastaavaa suodinta ei muilta valmistajilta löydy ja on erittäin hyvä lisä, mikäli kaiuttimet laittaa suoraan perusaudioon ilman erillistä vahvistinta, jolloin taajuudet jakautuvat kaiutinkohtaisesti oikein. Suodin toimii sekä ylipäästönä erillissarjalle että alipäästönä bassoille suoraan F-sarjalaisissa, joissa on 4-napainen basson liitin. Pre-lci E-sarjalaisissa joiden bassoissa on 2-napainen liitin toimii suodin ainoastaan alipäästönä bassoille, mutta on mahdollista pienellä johtomuutoksella kytkeä myös ovikaiuttimille. Erillisen vahvistimen kanssa jakosuotimia ei tarvitse eikä kannata kytkeä, koska suodot tapahtuvat vahvistimella. Diskantin jakosuodin on myös uudistunut ja kokonsa puolesta sisältää aiemman enemmän komponentteja eli todennäköisesti suuremmalla jyrkkyydellä, mutta sen kummempia speksejä ei Ground Zero ilmoita. Diskanteille tulee myös erilliset välijohdot -3dB ja -6dB tasojen vaimennukseen, mikäli taso sellaisenaan on liian kovallaan. Muutaman asennuksen ja säätelyn perusteella kyseessä on ehdottomasti yhdet parhaista mallikohtaisista diskanteista toiston ylettyessä reilusti yli 20kHz ilman suurta vaimennusta.

Keskiäänet ovat samat kuin ennenkin; ferriittimagneetit, jäykät paperikartiot ja butyylikumiset yläripustukset. Alaripustukset ovat BIMAX® kangaskuitua ja kuparinen puhekela 1,02" kokoinen. Sarjaa saa vanhaan tapaan neljällä eri keskiäänen rungolla, jolloin sopivuus on 100% plug&play. Plussaa aavistuksen vakioo pienemmästä 3,3 Ohm impedanssista, jolloin soittimelta tai vahvistimelta saa hieman enemmän tehoa ulos. 


Tekniset tiedot

 • Made in Germany
 • 100mm midwoofer paperikuitukartiolla ja kumiripustuksella
 • 1,02" kuparinen puhekela BIMAX® alaripustuksella
 • 1" silkkikalottidiskantti
 • Tehonkesto 50Wrms / 100Wmax
 • Impedanssi 3,3 Ohm
 • Herkkyys 87dB (1W/1m)
 • Taajuusvaste 100Hz - 25kH


Kuva. B version keskiäänet, jotka sopivat mm. E9x ja F1x.


Kuva. Uudistuneet SQ silkkikalotit. Muutaman auton säätämisen perusteella nämä ulottuvat todella korkealle ja soivat erittäin puhtaasti.


Kuva. Bassojen liittimien väliin tulevat jakosuotimet on todella mainio "keksintö" perusaudioon kytkettäessä. Tällöin oikeat taajuudet menee oikeille kaiuttimille ja soundi paranee eikä tarvitse pelätä säröytymistä. Vaikka manuaalin mukaan kyseessä olisi ylipäästösuotimet ovikaiuttimille, niin lähempi tarkastelu (mm. iso kela) osoittaa, että suotimet ovat myös bassoille. Tavallisia ylipäästösuotimia löytyy muiltakin valmistajilta, mutta ne ovat huomattavasti pienempiä ja asennetaan ovikaiuttimien johtojen väliin. Pienemmät suotimet keskellä on vastukset diskanttien tason laskemiseen.GZCS 200BMW-SW4 bassot

Tänä vuonna myös bassoista tuli uudet 4 Ohm versiot. Vaikka elementit näyttävät magneetin ja pölykupin värejä lukuunottamatta samoilta kun 2 Ohm versiot, niin kyseessä on täysin uudelleen suunnitellu elementit. Muun muassa magneetin voimaa kuvastava BL arvo 7,5 on puolitoistakertainen verrattuna 2 Ohm versoihin ja tällä hetkellä kaikista suurin markkinoilla olevista BMW mallikohtaisista bassoista. Teknisissä tiedoissa lukeekin selkeästi tuplamagneetit ja tämä on myös silmin nähtävissä kun katsoo puhekelan tuuletusaukosta - neomagneetteja on itse asiassa 3 päällekkäin ja ne ulottuvat reilusti puhekelan ylä- ja alapuolelle, joten kartio pysyy kontrollissa suuremmillakin äänenvoimakkuuksilla. Tehokas "moottori" ei tarkoita sitä, että nämä vaatisivat enemmän tehoa vaan päinvastoin. Ground Zero on selkeästi miettinyt bassojen käyttötarkoitusta, eli joko suoraan perusaudioon tai Logic 7 / Harman Kardon hifioptioon, koska kyseiset vakiobassot on nimenomaan 4 Ohm. Kartiot liikkuvat käsin paineltuna yllättävän notkeasti eli kyseessä on melko herkät elementit. Liikerataa tuntuu olevan myös reilusti, eli paljon matalaa bassoa tarjolla.


Tekniset tiedot

 • Impedanssi 4 Ohm
 • Taajuusvaste 35 - 250Hz
 • Tehonkesto 100Wrms / 160Wmax
 • Herkkyys 88,6dB (1W / 1m)
 • RE 3,78 Ohm
 • SPL  91,8dB (2,83V / 1m)
 • FS 54,5 Hz
 • QMS 6,31
 • QES 0,75
 • QTS 0,67
 • VAS 21,58L
 • MMS 32,84g
 • BL 7,5 !!!!
 • CMS 0,26mm / N
 • LE 0,31
Yhteenveto

Erillissarjan uudistus SQ silkkikaloteilla ja uusilla jakosuotimilla on todella onnistunut päivitys. Muutaman auton asennuksen perusteella myös soundi on huippuluokkaa niin voimassa kun laadussa. Keskiäänet iskevät tarvittaessa todella lujaa ja diskantit ulottuvat huomattavasti kilpailijoita korkeammalle ilman suurta vaimentumaa. Ilman DSP korjausta saattaa jopa joutua käyttämään -3dB vaimennusta, mutta tämä selviää kokeilemalla. 3-tie jakosuotimet ovat myös odotettu lisä BMW mallikohtaisten kaiuttimien valikoimaan etenkin perusaudioon asennettaessa.

Bassot ovat myös 4 Ohm impedanssin lisäksi uudistuneet sisäpuolelta täysin. Markkinoiden tehokkaimmat magneetit ja hyvä herkkyys tekee näistä yhdet parhaista bassoista etenkin Logic 7 ja Harman Kardon hifioptioihin, mutta toimii tarvittaessa myös perusaudiossa. Vahvistimen kanssa näistä saa kuitenkin huomattavasti enempi irti.


Erillissarja ja bassot löytyy verkkokaupasta myös pakettina hieman edullisemmin: https://www.audiokit.fi/tuote/audiokit-bmw-ground-zero-sq-kaiutinpaketti


- Kimmo / Audiokit

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.