Esittelyssä Rockford Fosgate BMW mallikohtaiset kaiuttimet

Esittelyssä Rockford Fosgate BMW mallikohtaiset kaiuttimet

Yhdysvaltalainen Rockford Fosgate on jo 70-luvun alusta lähtien luonut uusia innovaatioita autohifimarkkinoille ja tunnettu eritoten huippulaadukkaista tuotteistaan. Merkki on välillä ollut vailla maahantuojaa Suomessa, mutta tilanne muuttui viime vuonna, kun Audelec teki sopimuksen maahantuonnista. Mallistosta löytyy kaikkea signaaliprosessoreista asennustarvikkeisiin niin autoon, veneeseen kuin moottoripyöriin. Rockfordilla on myös toinen brändi Renegade, joka keskittyy hieman edullisempaan autohifiin ja se hoidetaan yhteistyössä saksalaisen Audio Design Gmbh:n kanssa. Samasta yhteistyöstä ovat myös syntyneet BMW mallikohtaiset Power T3-BMW kaiuttimet, jotka ovat siis suunniteltu Rockfodin toimesta, mutta joiden testaus ja valmistus tapahtuu Saksassa. Tästä on meille Suomessa hintaetu, vaikka arvokkaista kaiuttimista onkin kyse. Jenkeissä molemmat sekä erillissarja että bassot maksavat $619,99 / pari kun Suomihinta on 499€ / pari.

Yrityksen kotisivut: https://rockfordfosgate.com/

Erillissarjan esittely- ja asennusvideo YouTubessa -> LINKKI.


Power T3-BMW erillissarja

Rockford Fosgate T3-BMW on automallikohtainen, korvaava/päivittävä 2-tie erillissarja yhteensopiville BMW®-malleille. Sarjassa on BMW®:n oma standardiliitäntä kaiutinpistokkeelle, 1” silkkikalotti diskantti ja 4" lasikuitukartioinen bassokaiutin. Jakosuodin on toteutettu OEM tyyliin diskantin johtoon ja siinä on kaksi eri pistoketta diskantin tasolle; Reference ja +3dB, joista kuitenkin suosittelemme käyttämään +3dB vaihtoehtoa. Erillissarjasta on kolme versiota eri keskiäänielementin rungolla, joten sopivuus on täysin vastaava kun vakiokaiuttimilla kaikkii malleihin. Malliversiot ovat BMW1/2/3.

Kyseessä on siis todella laadukkaat saksalaisvalmisteiset elementit hyvällä 87dB herkkyydellä ja tavanomaisella 50Wrms/100Wmax tehonkestolla. Runko on lasikuituvahvisteista polykarbonaattia ja moottorina voimakas, mutta kompakti neomagneetti 25mm puhekelalla, joka on kiedottu alumiiniputkeen hyvän jäähdytyksen takaamiseksi. Kartion rakenne on 2-kerroksinen lasikuitu, jonka sisässä Nomex kuituinen hunajakennorakenne. Rakenteen etuja on keveys joka vaikuttaa herkkyyteen, sekä jäykkyys eli kartio ei resonoi kovillakaan äänenvoimakkuuksilla vaan toistaa taajuudet puhtaasti. Yläripustus on styreenibutadieenikumia (SBR) ja alaripustus BIMAX® -kankainen haitari.

Diskantit ovat silkkikalotit isolla 25mm puhekelalla ja neomagneetilla. Kartio on silmin tarkasteltuna äärimmäisen ohutta materiaalia josta paistaa valo läpi. Ohut tarkoittaa siis kevyttä ja tällä saadaan hyvä herkkyys ja korkealle ulottuva toisto. Runko on lasikuituvahvisteista polyamidia ja sopii suoraan vakiopaikoille. Painoa on kuitenkin yllättävän paljon kokoon nähden, eli magneettia on paljon rungon sisällä. Mukana paketissa on myös suuntauskupit, mikäli erillissarja asennetaan taakse hattuhyllyyn tai kattoon alkuperäisestä asennuspaikasta riippuen. Myös keskikaiuttimessa käytetään diskantille suuntausta ja tätä varten olemmekin puolittaneet sarjan.

Erillissarja verkkokaupassa: https://www.audiokit.fi/tuote/rockford-fosgate-power-t3-bmw-erillissarja

Keskikaiutin: https://www.audiokit.fi/tuote/rockford-fosgate-power-t3-bmw-keskikaiutin


Kuva. T2-BMW1 versio paketin sisältö. Huomaa miten vasen diskantti kuultaa valoa läpi.


Kuva. T3-BMW3 Keskikaiutin.Power T3-BMW-SUB penkinalusbassot

Laatu huokuu näistäkin kaiuttimista ja nämä ovatkin Eton B 195 NEO bassojen kanssa toiset vastaantulleet BMW mallikohtaiset penkinalusbassot, jotka ovat valmistettu Saksassa. Runko on hieman matalampi kun vastaavan rakenteen omaavilla kilpailijoilla, joten sopivuus jokaisen BMW:n vakiopaikoille on taattu ilman mitään korotuksia. Rungon yläosa on terästä ja alaosa lasikuituvahvisteista polykarbonaattia. Puhekela on iso 50mm/2" alumiiniputkeen kierretty ja kartion yläpuolinen magneetti voimakasta neodyymiä. Ripustusten materiaaleina on butyylikumi ja Bimax alahaitari. Kartio vaikuttaisi olevan jonkin sortin paperikuitupuristetta ja sormituntumalla melko jäykkä. Lineaarista iskunpituutta (xmax) löytyy +-7mm, eli saman verran kun esimerkiksi Audisonilla, Ground Zerolla ja monilla muilla. Suurin isku löytyy Audio Systemin ja ESX:n bassoista +-10mm. Herkkyys on hyvä 88dB ja tehonkesto todella reilu 150Wrms/300Wmax. Plussaa saa kartion ja puhekelan jäähdytysreiän suojakangas, joten näiden kanssa ei tarvitse pelätä pikkukivien pääsyä kartion päälle pomppimaan tai pahimpana puhekelan väliin. Liitin on BMW standardi, eli asennus on plug&play. Liittimen sisässä on lisänä myös paikat tavallisille abikoille, joten asennus onnistuu, mikäli auton vakioliittimet on jostain syystä katkaistu. Ja kerrankin terminaaliin on merkattu +/- navat, mitä ei juuri monestakaan muusta bassosta löydy.

Nominaali impedanssi bassoilla on 4ohm (RE 3,7), joten nämä ovat suora päivitys perusaudioon tai Hifi DSP Professional / Logic 7 / Harman-Kardon optioille. Perusaudiossa kuitenkin suosittelemme erillistä vahvistinta parhaan hyödyn saamiseksi.

Elektroakustiset arvot ja lisätiedot verkkokaupassa: https://www.audiokit.fi/tuote/rockford-fosgate-power-t3-bmw-sub


Kuva. Oikealla vertailuna Audisonin elementti, joka on siis hieman korkeampi.- Kimmo / Audiokit


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.