Esittelyssä Focal INSIDE BMW mallikohtaiset kaiuttimet ja päivityspaketit

Esittelyssä Focal INSIDE BMW mallikohtaiset kaiuttimet ja päivityspaketit

Ranskalainen Focal on tehnyt melkoisen työn ja julkisti alkuvuodesta 2020 täysin uudistuneen INSIDE malliston, joka koostuu mallikohtaisista kaiuttimista valmiisiin päivityspaketteihin johtosarjoineen vahvistimineen moneen automerkkiin ja malliin. BMW:n tapaksessa vanhat IFBMW sarjan kaiuttimet saivat väistyä ja tilalle tuli täysin uudet erillissarjat, koaksiaalit ja bassot, jotka sopivat käytännössä kaikkiin 2000-luvun alusta (E6x/9x alkaen) tehtyihin autoihin, joissa käytetään 4" kaiuttimia ja penkinalusbassoja. Erillissarjaa ja koaksiaalia löytyy kahdella eri rungolla ja bassoja sekä 2ohm että 4ohm versiona. Johtosarjojen puolelta löytyy vaihtoehto jopa täysin aktiiviseen järjestelmään uudella 9-kanavaisella FIT9.660 DSP-vahvistimella toteutettuna valmiiden audiosetuppien kera (tulossa).

Koko INSIDE mallisto löytyy osoitteesta: https://www.focal-inside.com/home/en/index.html Focal ISUB BMW 2 ja 4 penkinalusbassot

Focal on lähtenyt täysin nollista kehittäessään uudenlaiset bassoelementit. Runko ja ratkaisut ovat täysin uniikkeja muihin merkkeihin verrattuna ja viimeistelyn laatu huippuluokkaa. Rungon koko on saatu melko pieneksi, joten sopivuus mukana tulevien 5mm korotustiivisteiden kanssa on käytännössä täydellinen kaikkiin bemareihin, joista bassot löytyvät vakiona. Elektroakustisista arvoista päätellen bassot eivät ole sieltä järeimmästä päästä vaan selkeästi keskittyy äänenlaatuun, joka koekuuntelun perusteella pitääkin paikkaansa. Tarkkuus ja dynamiikka on huipputasoa, mutta myös painetta irtoaa normaalikuunteluun riittävästi, eikä ilmoitettu 83dB herkkyyskään tunnu muuta kuin paperilla (voi olle virhe, koska toisaalla lukee 86dB). Bassoja saa joko 2ohm tai 4ohm versioina, joten ne toimivat suorana päivityksenä vakiohifeihin: 2ohm versio käy HiFi 676 optioon ja 4ohm perusaudioon tai Top HiFi optioon (mm. Hifi Professional DSP, Logic 7, Harman Kardon). Perusaudion kanssa kuitenkin suositellaan vahvistimen lisäämistä, jotta bassoista saa parhaan hyödyn irti.

Ilmoitettu toistoalue alkaa jo 35 hertsistä ja tehonkesto on 90Wrms / 180Wmax, joten näille riittää vähän pienempikin vahvistin. Runko on tuttuun tapaan terästä sekä muovia, ja kokonaiskorkeus on saatu pysymään pienenä. Moottorin magneetti on tehokasta neodyymiä yläpuolisella jäähdytysreiällä ja puhekelat on 2" kuparista käämityt. Yläripustus on butyylikumia ja alaripustus Nomex kuitukangasta. Kartio Focalin patentoimaa Polyglass -materiaalia, joka tarkoittaa, että paperimassan sekaan on sulatettu mikrokokoisia lasikuulia jäykkyyden parantamiseksi. Focalin mukaan Polyglass kartion jäykyys on jopa parempi kun 1-kerros hiilikuitupinnoitus, joka on taas 10x jäykempi rakenne kun tavallinen polypropyleenimuovi.

Bassoissa on valmiina tiivisteet ja liitin on OE yhteensopiva. Suojakangas ja puhekelan jäähdytysreiän ritilä estää kivien pääsyn kriittisiin paikkoihin.

Hinta ja tarkemmat tiedot löytyvät verkkokaupan tuotesivulta: https://www.audiokit.fi/tuote/focal-isub-bmw-2-4 


Kuva. ISUB 2Kuva. Mukana tulee 5mm kova PU-tiiviste ja pidemmät ruuvit tiivisteen kanssa käytettäväksi. Kaikkien kaiuttimien mukana myös alumiininen Focal INSIDE kyltti ja Focal tarra.


Kuva. 2ohm versioita kerettiin jo testaamaan myöhemmin julkaistavaa bassotestiä varten.Focal IS BMW 100 ja 100L erillissarjat

Erillissarjat ovat myös bassojen tapaan täysin uudelleen suunniteltu. Viimeistelyn laatu on näissäkin huippuluokkaa ja sopivuus on toteutettu kahdella versiolla ja molemminpuolisilla tiivisteillä. 100L versio on leveämmällä pulttijaolla ja sopii yleisesti lähes kaikkien BMW mallien oviin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Etupuolella on pehmeä ja korkea vaahtomuovitiiviste, jotta kaiutin istuu ovipaneelin aukkoon saumattomasti eikä ääni karkaa paneelin ja ovipellin väliin. Versio 100 on taas kapealla pulttijaolla ja käy yleisesti hattuhyllylle, kattoon tai keskikaiuttimeksi.

Keskiäänielementtien runko on jäykkää muovivalua ja neomagneetit verrattain kookkaat 4" elementeiksi. Voimakas magneetti yhdistettynä yhden tuuman (25mm) 2-kerros Kapton putkeen kiedottuun kupariseen puhekelaan tarjoileekin erittäin hyvän 89,5dB herkkyyden, joten nämä soivat hyvin myös perusaudiossa tai vähän pienempitehoisella vahvistimella. Tehonkestoksi ilmoitetaan 40Wrms / 80Wmax ja toistovaste alkaa jo 80Hz ylöspäin. Kartion materiaali on bassojen tapaan Polyglass materiaalia ja ripustukset butyylikumi+Nomex.

Diskantit ovat vanhemman IFBMW tapaan alumiini-magnesium käänteiskalotit, joilla saadaan Focalin mukaan äänikenttä leviämään paremmin kun perinteisillä kupoleilla ja soundi on pehmeämpi kuin titaanikaloteilla. Magneetit on voimakasta neomagnettia ja alumiiniset puhekelat on halkaisijaltaan 20mm ja kiedottu 2-kerros Kaptoniin. Yläripustus on PORON® materiaalia eli käytännössä polyuretaania. Toistovaste ulottuu hyvään 23kHz lukemaan.

Jakosuotimet ovat erilliset, mutta erittäin pienikokoiset 6dB/Okt jyrkkyydellä. Diskantin tasonsäätöön on kaksi vaihtoehtoa 0 ja -3dB, joka valitaan kytkemällä halutun tason johto diskantille. Pakkauksen mukana on suuntauskupit taka- tai keskikaiutinasennukseen ja liittimet ovat OE yhteensopivat.


Tarkemmat tiedot ja hinta verkkokaupassa:

IS BMW 100/100L -> https://www.audiokit.fi/tuote/focal-is-bmw-100


Kuva. Kapeamman pulttijaon BMW 100 erillissarjan elementit.Focal IC BMW 100/100L koaksiaalit ja ICC 100 keskikaiutin

Koaksiaalit ovat käytännössä identtiset erillissarjojen kanssa kaikilta spekseiltään, mutta diskantti on istutettu keskiäänen päälle ja jakosuodin on kiinteä (puhekelan sisässä) ilman vaihtoehtoa diskantin tasolle. Pakkauksessa on mukana jatkojohdot, mikäli asennuspaikka niitä vaatii.

ICC keskikaiutin on käytännössä yksittäin myytävä koaksiaali. Tulemme myöhemmin puolittamaan myös erillissarjan, jotta keskelle saa asennettua myös erillisen diskantin, mikäli sille on paikka valmiina.

IC BMW 100 -> https://www.audiokit.fi/tuote/focal-ic-bmw-100-koaksiaalit

IC BMW 100L -> https://www.audiokit.fi/tuote/focal-ic-bmw-100l-koaksiaalit

ICC BMW 100 -> https://www.audiokit.fi/tuote/focal-icc-bmw-100-keskikaiutin


Kuva. Leveämmällä pulttijaolla olevat 100L koaksiaalit. Vastaavat vaahtomuovitiivisteet löytyvät myös 100L erillissarjasta.


Focal INSIDE BMW päivityspaketit, johtosarjat ja vahvistimet

Focal on myös rakentanut eri versioita hifipäivityksiin niin BMW kuin moneen muuhunkin automerkkiin ja malliin. Käytännössä tasot ja nimet riippuvat vaihdetaanko pelkkiä kaiuttimia vai lisätäänkö vahvistin. Luonnollisesti asiaan vaikuttaa minkä tasoiset hifit autosta löytyvät vakiona ja mihin haluaa panostaa. Perusaudioon kannattaa ehdottomasti lisätä vahvistin, kun taas Top HiFi optioon riittää pelkät kaiuttimet.

Käytännössä paketit rakennetaan valitsemalla haluamansa komponentit. Eri vaihtoehtoja voi selailla INSIDE sivustolta: https://www.focal-inside.com/bmw/en/ 


Vaihtoehdot

Drive 2.0: Koaksiaalit eteen, taakse tai molempiin.

Live 4.0: Erillissarja eteen.

Confort 8.0: Erillissarjat eteen ja taakse.

Confort 6.0: Erillissarja eteen ja koaksiaalit taakse.

Premium 4.2: Erillissarja eteen ja penkinalusbassot.

Premium 6.2: Erillissarja eteen, koaksiaalit taakse ja penkinalusbassot.

Powered 6.2: Erillissarja eteen, koaksiaalit taakse ja penkinalusbassot. Vahvistimena Impulse 4.320 johtosarjalla, joka vahvistaa erillissarjan ja bassot. Takakaiuttimet jäävät soimaan vakiosoittimen perään. Tämä paketti löytyy valmiina verkkokaupasta 4.2 versiona -> LINKKI.

Powered 5.2 FIT: Erillissarja eteen, keskikaiutin ja penkinalusbassot. Vahvistimena FIT9.660 DSP eri johtosarjoilla, joka vahvistaa kaikki kaiuttimet. Takakaiuttimet jäävät vakioksi.

Powered 9.2 FIT: Erillissarja eteen aktiivisena !!, keskikaiutin, koaksiaalit taakse ja penkinalusbassot. Vahvistimena FIT9.660 DSP eri johtosarjoilla, joka vahvistaa kaikki kaiuttimet.

Näistä etenkin viimeinen Powered 9.2 on erittäin mielenkiintoinen optio. Nyt ensimmäistä kertaa on mahdollista rakentaa täysin aktiivinen äänentoistojärjestelmä bemariin! Paketti verkkokaupassa -> LINKKI.


Johtosarjat 

Focal on rakentanut täysin mallikohtaiset johtosarjat jokaiseen eri päivitysoptioon, missä niitä tarvitaan.

Focal Inside IW-BMW-IMP2.1 johtosarja - Plug&Play johtosarja 4-kanavaisen Focal Impulse vahvistimen kytkentään perusaudioon.Focal Inside IW-PWSUP600 virtakaapeli - Valmiit virta+maakaapelit sulakkeella Impulse tai Fit vahvistimelle. BMW:n tapauksessa suosittelemme kuitenkin käyttämään tavallisia ja paksumpia 6mm2 virtakaapeleita miniANL-sulakepesän kanssa, koska akku sijaitsee takana ja johtovedot lyhyitä. Näin saadaan varmistettua kunnollinen virransyöttö paksummilla kaapeleilla.Focal Inside IW-BMW-YISO johtosarja - Quadlock Y-adapteri, joka muuttaa kaiutinlähdöt ja paluut ISO standardin liittimiksi.Focal Inside IW-IMP-EXT150 johtosarja - Edelliseen YISO johtosarjaan tarvittava 1,5m jatkojohtosarja Impulse 4.320 vahvistin kytkentään kojelaudan sisälle. Tämä ei kuitenkaan erota ovikaiuttimia ja penkinalusbassoja vaan ne pysyvät yhä samoissa kanavissa. Emme suosittele, mutta helppo ja näppärä päivitys jonka lisäksi takakaiuttimet soivat vahvistimen kautta.Focal Inside IW-FIT-EXT550 johtosarja - Myös YISO Y-adapteriin liitettävä 5,5m johtosarja FIT9.660 DSP-vahvistimen kytkentään peräkonttiin. Kierrättää etu- ja takakauttimien signaalit vahvistimen kautta.Focal IW-BMW-DUAL SUB johtosarja - FIT9.660 vahvistimen bassokanavien lähdöistä erilliset johdot penkinalusbassoille.
Focal Inside IW-FIT-CC600 johtosarja - 6m pitkä johto keskikaiuttimelle, mikäli se halutaan lisätä perusaudioon.Focal Inside IW-SPK2X600 johtosarja - 6m pitkät etuovien diskanteille vedettävät johdot aktiivijärjestelmää varten. Vaatii johtojen pujottamisen kumisten "ovihaitareiden" läpi.
Vahvistimet

Focal IMPULSE 4.320 - Erittäin kompakti ja helposti asennettava 4-kanavainen vahvistin. Tehot 2x55Wrms erillissarjalle ja 2x80Wrms bassoille. Valmiit asetukset perusaudioon tai hifiksi koodattuna.Focal FIT9.660 - Uskomattoman pieni 9-kanavainen DSP vahvistin johon saatavilla valmiita johtosarjoja sekä autokohtaisia DSP asetuksia valmiiksi vahvistimeen asetettuna. Ensimmäistä kertaa mahdollista rakentaa täysin aktiivi Plug&Play äänentoistojärjestelmä aftermarket osilla. HUOM! Laite ei ole itsessään muokattavissa.

Myös asennettuna. Kysy tarjous -> info@audiokit.fi


BMW Focal tuotteet kaupassa.


- Kimmo / Audiokit

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.