BMW subivertailu 2; Focal Isub, Musway, Audio System, Rockford Fosgate, AI-Sonic

BMW subivertailu 2; Focal Isub, Musway, Audio System, Rockford Fosgate, AI-Sonic

Edellisestä bassotestistä onkin jo vierähtänyt aikaa ja uusia mielenkiintoisia malleja tullut markkinoille. Täysin uutena tulokkaana testissä on saksalainen Musway, mutta myös Focal on lanseerannut uuden INSIDE malliston, jonka BMW subbarit kantaa nimeä ISUB 2 tai 4. Vanhempaa kalustoa ovat edustamassa järeät AI-Sonicin, Audio Systemin ja Rockford Fosgaten elementit. Rockford on ollut pitkään ilman maahantuojaa Suomessa, mutta nyt näitäkin saa Audelecin toimesta, joka tuo maahan myös Audio Systemin tuotteita. Muswayta ja Focalia tuo maahan Audioparts Finland ja AI-Soniccia AI-Group eli Audioimport Oy.

Testissä verrokkina toimivat pitkään Audiokit demoautossa kiinni olleet perusvarmat ja laadukkaat Audison Prima APBMW S8-2 elementit, joiden maahantuojana toimii Simex Oy.

Edellinen testi löytyy -> TÄSTÄ.


Sopivuus eri korimalleihin

Bayerische Motor Werks eli tutummin BMW alkoi käyttämään penkinalusbassoja kutakuinkin E60 korisista 5-sarjalaisista alkaen ja sama runko on käytössä myös uusissa G-sarjalaisissa. Bassot siis sopivat käytännössä kaikkiin bemareihin E6x (noin 2001) alkaen, mutta hifitasosta riippuen bassokoteloissa on eroja. Esimerkiksi F-korimallin 1-4 sarjalaisten perusaudion kotelot ovat erilaiset kun hifi 676 optiossa ja 6,5" vakiobassot on liimattu koteloihin (runko 6,5" elementeissä on sama kuin 8"). Nämä heikommat kotelot ovat kuitenkin muokattavissa ja paremmat bassot mahdollista asentaa, mutta helpoin ratkaisu on hankkia hifikotelot joko käytettynä tai uutena. Tämänkin testin kaikki elementit on täten mahdollista asentaa kaikkiin bemareihin E60 alkaen. Perusaudion osalta on kuitenkin suositeltavaa asentaa erillinen vahvistin johtosarjan kanssa, koska vakiosoittimen tehot eivät jaksa soittaa kovin hyvin näin järeitä bassoja, vaikka kartioiden suurempi pinta-ala liikuttaakin ilmaa hieman paremmin. Impedanssin kanssa on myös oltava tarkkana vakiohifeihin asennettaessa. Perusaudio ja Top HiFi (Logic 7, Harman Kardon, Hifi DSP Professional) toimii vaina 4 Ohm (varauksella 3 Ohm) elementtien kanssa, kun taas Hifi S676A on optimoitu 2 Ohm kuormalle. Erillisen vahvistimen kanssa 2 Ohm elementeille saa enemmän tehoa, koska suurin osa vahvistimasta toimii 2 Ohm per kanava kuormalla.

Yksi isoin soundiin vaikuttava asia on korimalli, koska bassokotelot ovat helmoihin auki ja toimivat ns. puoli-freeair periaatteella. Eli mitä isompi auto sitä suurempi ilmatilavuus helmoissa ja sitä matalammalle toisto ulottuu. Tätä voidaan jonkin verran kompensoida pienemmissä korimalleissa isommilla tehoilla ja DSP:llä, kun taas vastaavasti SUV (X) malleissa tehoa ei tarvita kovinkaan paljoa syvään bassontoistoon. Jämäkämmät hifikotelot myös parantavat toistoa elementtien paremman sopivuuden lisäksi.


Testikokoonpano ja toteutus

Kuten edellisessä testissä subien tehonlähteenä toimi Match UP 7BMW, joka tarjoilee bassokanaville 160W jatkuvaa ja 320W piikkitehoa. Tämä on riittävä tehomäärä käytännössä kaikille jälkiasennusbassoille mukaanlukien monet 4ohm elementit, kuten tässä testatut Rockford Fosgatet. Jakosuotimina käytettiin hyväksi havaittuja Butterworth 36dB/Okt @ 30Hz ylipäästö (subsonic) ja 12dB/Okt @ 150Hz alipäästö. Testiautona toimi 5-sarjan F11 farmari vuosimallia 2012. Jokaista bassoparia (poislukien 4ohm Rockford ja tuttu AI-Sonic) testattiin noin viikon verran arkikäytössä, jotta "uutuudenkireys" saatiin ainakin osittain poistettua. Toisto kuitenkin paranee kunnolla vasta usean kuukauden soiton jälkeen, mutta pientä "vetristymistä" oli jo havaittavissa viikonkin jälkeen. Rockfordin elementtejä testattiin mielenkiinnosta ainoastaan paikallaan muutamien biisien verran, koska 4 ohmisina eivät varsinaisesti kuuluu samaan kategoriaan. Tämäkin antoi melko hyvän kuvan soundista, joten nämäkin päätettiin ottaa arviointiin mukaan.

Verrokkina "pohjalla" toimivat jo vuoden verran palvelleet Audison Prima S8-2 bassot ja myös AI-Sonicit pääsivät hetkeksi aikaa tuulettumaan.


Kuva. Osassa elementeistä on vakiotyyliin kangas kartioiden suojana. Tämä on hyvä lisäsuoja ritilän lisäksi, ettei hiekka tai pienet kivet pääse pomppimaan kartion päälle. Toiston kannata tällä ei kuitenkaan ole merkistystä ja kankaat voi liimata itsekin halutessaan (esimerkkikuva artikkelin lopussa).Rockford Fosgate Power T3-BMW-SUB

Ensimmäisenä penkkien alle pääsivät 4ohm (3,7ohm tarkka) "Rokkarit", joiden voidaan lukeutua High-End katekoriaan ainakin 499€/pari hintalapun takia. Lähemmin tarkasteltuna laatu on todellakin huippuluokkaa ja rakenne vastaava kun Eton B 195 NEO bassoilla. Molemmat ovatkin todennäköisesti valmistettu samassa paikassa, mutta Rockfordin tekniset speksit ovat Etoneita hieman paremmat monella osa-alueella. Tehonkestoa on reilusti 150Wrms/300Wmax ja herkkyys hyvä 88dB. Käsin paineltuna kartiot ovat aavistuksen jäykemmät verrattuna esim. Muswayhin tai Audio Systemiin, mutta samaa luokkaa kun Focalilla. Elementtien rakenne on yksi matalimmista, joten nämä sopivat käytännössä kaikkien mallien koteloihin helposti ilman tarvetta korotuksille. Erikoisuutena terminaaleista löytyy myös paikata tavallisille Abikoliittimille, mikäli vakiotöpselit on jostain syystä tullut poistettua.

Tarkempia tietoja voi lukea blogiesittelystä -> LINKKI.


Kuunteluarvio

Vaikka kyseessä on 4ohm elementit soivat nämä siihen nähden yllättävän lujaa eli herkkyys on kunnossa. Käytännössä tasoa ei kovin paljoa tarvinnut nostaa 2ohm verrokkeihin, kun ääntä lähti lähes samanlailla. Toiston tarkkuus on uskomattoman hyvä eli kaikki taajuudet toistuvat terävästi. Tähän vaikuttaa tietenkin kireämmät ripustukset, mutta toisaalta aivan alimmat taajuudet eivät toistu yhtä voimalla kun isommilla alaripustusten rypyillä varustetuissa verrokeissa. Käytännössä kuitenkin ero ei ole kovin suuri ja näille pystyy tarjoilemaan reilusti tehoa toiston pysyessä vaivattoman kuuloiselta suuremmillakin äänenpaineilla. Näiden bassojen osalta testi toteutettiin paikallaan ehkä n. 30min kuuntelussa, joten pidemmän sisäänajon jälkeen soundi todennäköisesti paranee vielä entisestään.

4ohm impdanssin ansiosta nämä sopivat suoraan perusausioon ja Top HiFi (S677A, S688A) optioon. Top HiFiin nämä ovat varmasti yhdet parhaista vaihtoehdoista vakioelementtien korvaajiksi.


Rockford Fosgate Power T3-BMW-SUBFocal INSIDE ISUB BMW 2

Focal lanseerasi uuden INSIDE malliston tänä keväänä (2020) korvaamaan vanhat IFBMW kaiuttimet. Vaihtoehtoina on 2 ja 4ohm versiot vakio hifitasosta tai tulevasta kokoonpanosta riippuen. Erittäin odotettu lisäys valikoimaan oli juuri 2ohm versio, koska vanha IFBMW-Sub.v2 oli saatavana ainoastaa 4ohm. Isubien 2ohm versiot toimii siis suoraan HiFi 676 optiossa, sekä niille saa erillisellä vahvistimella enemmän tehoa 2ohm kuormalla per kanava.

Monien muiden merkkien tapaan nämäkin on valmistettu Kiinassa, mutta suunnittelu, testaus ja kehitystyö on tehty Ranskassa Focalin laboratoriossa. Focal tunnetusti pitää korkeaa tasoa tuotteissaan, eivätkä nämä bassot tee poikkeusta. Laatuvaikutelma on huippuluokkaa ja täysin samalla tasolla saksalaisvalmisteisien Rockfordien kanssa. Desing on myös täysin uniikki eli bassot on suunniteltu uusiksi alusta asti. Erittäin matalan rakenteen ansiosta sopivuus on käytännössä 100% kaikkiin bemareihin, mistä bassot löytyvät penkkien alta. Mukana tulee myös kovat 5mm polyuretaanitiivisteet pidemmillä ruuveilla istuvuuden varmistamiseksi. Tehonkestossa ei ole "yliammuttu" vaan lukemaksi ilmoitettu maltilliset mutta hyvät 90Wrms / 180Wmax. Ilmoitettu herkkyys on kuitenkin hieman kysymysmerkki, kun toisaalla ilmoitetaan 83dB ja toisaalla 86dB. Käsin paineltaessa kartio on melko jäykkä, mutta koekuuntelun perusteella löysemmillä kartioilla oleviin verrokkeihin ero ei ole kovin suuri, eli 86dB tuntuisi oikeammalta lukemalta.

Plussaa suojakankaasta ja puhekelan ritilästä. Mukana tulee myös harjattu alumiininen Focal INSIDE kyltti per elementti.

Tarkempia tietoja voi lukea blogiesittelystä -> LINKKI.


Kuunteluarvio

Näitä bassoja soiteltiin viikon verran ja heti alkuun tuli selväksi, että kyseessä on todella hyvin potkivat ja tarkasti toistavat elementit. Herkkyys ei aivan yllä muihin verrokkeihin, mutta samalle tasolle äänenpaineessa Audisonien kanssa päästiin lisäämällä vahvistimesta tasoa +2dB, eli kovin suuresta erosta ei kyse. Herkkyys myös parani sisäänajon myötä ja pidemmällä soitolla varmasti paranee vielä lisää. Liikerata ei myöskään ole aivan yhtä suuri järeämpiin kilpailijoihin verrattuna, mutta tehoa nämä tuntuivat kestävät aivan samanlailla eikä äänenpaineesta puute tule. Aivan matalimmat taajuudet eivät toistu niin suurella voimalla, mutta normaalikuuntelussa riittävästi. Erittäin hyvät hifistyneempään korvaan tai subbarin kera hyvää bassopotkua kaipaavalle.


Focal Inside Isub 2Musway CSB8W BMW

Uusi tulokas autohifimarkkinoille on osannut tehdä ainakin näyttävät kaiuttimet. Runko ja magneetti on monesta tuttu ja kartiokin näyttää samalta kun Audio System ja ESX Audion bassoissa, mutta mustemmalla värierolla. Fyysisen rakenteen ollessa kunnossa suurimmat erot toiston suhteen tulevatkin puhekelan rakenteesta ja ripustusten jäykkyydestä, jotka vaikuttavat kaiuttimien elektroakustiin ominaisuuksiin. Paperilla Musway lupaa kanssa markkinoiden suurimman 180Wrms / 300Wmax tehonkeston herkkyyden ollessa kärkipäätä 89dB/W/m arvolla. Viimeistelyn laatu on hyvä kuin myös odotukset koekuuntelun suhteen.

Tarkempia tietoja voi lukea blogiesittelystä -> LINKKI.


Kuunteluarvio

Heti ensimmäisenä ilmeni elementtien todella hyvä herkkyys. Vaikka ilmoitettu 89dB on samalla tasolla muiden kanssa, niin todellisuudessa näille sai tasoa säätää noin -2dB pienemmälleen, jotta musiikki kuului yhtä lujaa muihin verrattuna. Alimmat taajuudet toistuvat todella voimakkaan subbarimaisesti, mutta toisaalta ylempien yläbassojen tarkkuus ei ole niin hyvä. Tässä korostuukin puhekelan ja ripustusten suunnittelun vaikutukset, eli alabassoa saadaan kyllä lisää, mutta yläbasson kustannuksella. Tätäkin pystyy hieman kompensoimaan DSP:n säädöillä halutessaan. Viikon testin myötä elementit herkistyivät entisestään, eli nämä soivat varmasti lujaa hieman pienemmilläkin tehoilla. Erittäin hyvät bassot jo markkinoilla ennestään olevien rinnalle, mikäli haluaa mahdollisimmat alas maksimaalisella äänenpaineella toistavat elementit.
Audio System AX 08 BMW PLUS EVO

Saksalainen Audio System tekee tunnetusti hyvin soivia kaiuttimia ilman turhia koreiluja. AX 08 PLUS EVO on myös tutulla runko-magneetti-kartio rakenteella, mutta hieman erilainen terminaalin osalta eli kytkentä tapahtuu adapterilla ruuviterminaaleihin.Tällä ratkaisulla terminaalista on saatu alapuolelta matalampi, joten sopivuus on hieman parempi useampaan malliin. Terminaalin osuminen kotelon pohjaan on yksi yleinen ongelma elementtejä sovittaessa (esimerkiksi F-koristen 1-4 sarjalaisten perusaudion kotelot, joissa elementit liimattu). Kartio on kevyttä ja jäykkää lasikuitua tehonkeston ollessa 2ohm puhekelalla hyvä 175Wrms / 250Wmax. Viimeistelyn osalta rakenne on hieman "karumpi" ja elementit näyttävätkin osin käsityönä kasatuilta. Puhekelan putki tulee hieman alaripustuksen tasosta yli ja liimaa on käytetty reilusti. Pitkä puhekela yleensä tarkoittaa suurempaa lineaarista (Xmax) liikerataa ja se onkin hyvä 20mm näillä elementeillä. Herkkyys on myös hyvä hieman vajaa 89dB.

Tarkempia tietoja voi lukea blogiesittelystä -> LINKKI.


Kuunteluarvio

Audio Systemin suorituvat melko tasaisesti kaikentyylisellä musiikilla. Mitään suurempia korostuksia ei esiinny ja bassoniskut on terävät. Käytännön herkkyys on samalla tasolla Audisonin ja AI-Soniccin kanssa ja tehoa näille saa syöttää sen mitä Match UP7:sta irtoaa. Tietyillä alataajuuksilla näistä lähtee melko miehekäs "murahtelu", joka tuntuu penkissä asti. Erittäin hyvät bassot, joiden hinta muita verrokkeja hieman edullisempi.


Audio System AX 08 BMW PLUS EVO


Terminaalin pohja on ruuviterminaalien ansiosta hieman matalampi.


AI-Sonic BMW-SW8

Nämä bassot on jo aiemmin testattu ja erinomaisiksi todettu. Suomen suurimman autohifimaahantuojan Audioimportin tai nykyään AI-Groupin pojat ovat tehneet valtavan työn ja kehitelleet bemarin bassot uusiksi käyttäen perusrakenteessa jo tuttuja hyväksi havaittuja ratkaisuja, joilla Ground Zero BMW mallikohtaisten bassojen valmistamisen aloitti. Magneetin osalta elementit ovat ainakin uniikit, ja AI kertookin niiden olevan tavallista voimakkaammat tupla neomagneetit. Kuuleman mukaan puhekelan ja ripustusten rakennetta on muuteltu useaan kertaan, jotta haluttuun lopputulokseen on päästy. Aikaisempi ja EMMA Master OEM luokan 2017 voittanut versio Four Audio SW8-BMW päätettiin myös ottaa myyntiin edullisempana vaihtoehtona AI-Sonicin rinnalle. Kehitystyöstä tulikin kaiuttimien tuotekuvaus, joka löytyy verkkokaupan tuotesivulta. Kuunteluarvio

Näitä soiteltiin hieman lyhyemmän aikaa lähinnä edellisen testin tuloksia muistellen. Soundi on kohdallaan joka osa-alueella ja alabassossa on reilusti voimaa. Vaikka ilmoitettu tehonkesto on "vain" 120Wrms / 200Wmax, niin tehoa nämä tuntuvat kestävät samanlailla kun suuremmat arvot omaavat verrokit. Lukemat saattaakin olla "varmuuden vuoksi" hieman alakanttiin ilmoitettu. Varmatoimiset ja laadukkaat bassot kotimaisella osaamisella.


AI-Sonic BMW-SW8


AI-Sonic verhoiltu Bilteman kaiutinkankaalla ja kotelot vaimennettu 2mm butyylimatolla ulkoapäin.Yhteenveto

Jokainen testin bassoista on varmasti parempi vaihtoehto vakioiden tilalle ja loppupelissä erot eivät ole valtavan suuria. Suurempi vaikutus onkin korimallilla, tehoilla ja säädöillä, mutta kaikista näistä saa lähestulkoon subbarimaisen toiston aikaisiksi perusasioiden ollessa kunnossa. Suoraan perusaudioon näitä ei välttämättä kannata eikä saakaan laittaa 2ohm impedanssin takia (poislukien 4ohm Rockford Fosgate ja 4ohm Focal Isub 4), vaan nämä vaativat ehdottomasti tehokkaan vahvistimen kaveriksi. Pieniä eroja toistossa kuitenkin löytyy Focalin ja Rockfordin ollessa tarkkoja ja hifistyneitä, kun taas loput ovat enemmän subbarimaisia. Uudet Muswayt yllätti herkkyydellään ja matalien taajuuksien toistolla, kun taas Audio System ja AI-Sonic ovat hyvin tasaisia suorittajia joka osa-alueella AI-Sonicin hoitaessa hieman paremmin alimmat taajuudet Audio Systemin ollessa toistoltaan napakampi.


Bassot verkkokaupassa:

Rockford Fosgate Power T3-BMW-SUB (499€ pari): https://www.audiokit.fi/tuote/rockford-fosgate-power-t3-bmw-sub 

Focal ISUB BMW 2/4 (179€ kpl): https://www.audiokit.fi/tuote/focal-isub-bmw-2-4

Musway CSB8W BMW (329€ pari): https://www.audiokit.fi/tuote/musway-csb8w-bmw

Audio System AX 08 BMW PLUS EVO (300€ pari): https://www.audiokit.fi/tuote/audio-system-ax-08-bmw-plus-evo

AI-Sonic BMW-SW8 (349€ pari): https://www.audiokit.fi/tuote/ai-sonic-bmw-sw8


- Kimmo / Audiokit

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.