1- ja 2-sarjan F2x koristen hifit poikkeavat hieman isompiin malleihin verrattuna. Perusaudiot ovat vastaavat kuin muissakin, mutta esimerkiksi HiFi optio S676A on kaiuttimien osalta vajaavainen eli diskantit puuttuvat. Keskiäänikaiuttimet ovat myös samat kuin perusaudioissa. Lisänä perusaudioon 676 optiossa on vahvistin sekä paremmat ja isommat 8" bassot penkkien alla. Autoa on kuitenkin saanut S674A Harman Kardon (Top HiFi) paketilla josta löytyy diskantit, ja keskiäänetkin ovat hieman paremmat HK leimalla varustetut. Vahvistin on kuitenkin sama kuin 676:ssa, eikä MOST väyläistä Logic 7 versiota ole ollut edes saatavilla, toisin kuin vanhemmassa E8x mallissa.
Tässä jutussa käymme lyhyesti läpi millaiset kaiuttimet menevät eri paikoille ja kuinka ne vaihdetaan. Vahvistin myös vaihdettiin Match UP 7BMW:hen. Asennuksen kohteena oli F20 korinen M135i, mutta ohjeet pätevät kaikkiin F2x-korisiin.
Hifeiksi valikoitui Audiokit BMW HiFi Full päivityspaketti. Sarja ei kuitenkaan takakaiuttimien osalta sovellu sellaisenaan, koska F20 takana ei ole diskanttipaikkoja. Ratkaisu tähän on Audison X4M koaksiaalit. Keskikaiuttimeksi suosittelemme myös X4M koaksiaalia vaikka diskantille paikka löytyykin. Siitä lisää alempana.
Työaika kyseiselle audiopäivitykselle on n.6-8h.
Yleisesti suositeltavia työkaluja ja asennustarvikkeita verhoilujen irroitukseen:
- Muutama erikokoinen muovinen verhoilun irroitus työkalu
- Torx sarja
- Muutama ovinasta, mikäli sattuu ovipahveja irroittaessa rikkoutumaan
- Kuumailmapuhallin
- Alumiinipintaista butyylimattoa
- STP BiPlast 5 vaimennusmattoa
- Kuumaliimapistooli on myös hyväksi todettu korjauskeino, mikäli kiinnikkeitä vahingossa rikkoontuu
Match UP 7BMW DSP-vahvistimen asennus
Vakiovahvistin löytyy peräkontin vasemmanpuoleisen luukun takaa ja UP7 on mahdollista asentaa mukana tulevan pohjalevyn kanssa sen tilalle. Paikka on kuitenkin ahdas ja vahvistinta ei pysty irrottamaan ilman telineen irrotusta, joka taas vaatii hieman purkamista ja näppäriä sormia. USB portti, RCA ulostulo ja vahvistimen napit jäävät myös piiloon vakiotelinettä käytettäessä, joten on helpompaa etsiä läheisyydestä joku muu asennuspaikka. Tällöin esimerkiksi jos auto vaihtuu ja haluaa UP7:n myydä, riittää töpselin siirto takaisin vakiovahvistimelle. Kyseinen M135i oli varustettu ASD:llä (Active Sound Design) ja sen ohjainlaitteen telineen päällä oli kuin tehty hylly Match UP 7BMW:lle. Hieman butyylimattoa ja velcro nauhaa niin vahvistimen saa pysymään tukevasti paikallaan.
Ovikaiuttimien vaihto
Oviverhoilun irroitukseen ei tässä perehdytä sen syvemmin, koska YouTubesta löytyy varsin selkeä ohje: LINKKI.
Kaiutin on isommista bemareista poiketen ruuvattu ovipeltiin, eikä ovipahviin kiinni. Vakiokaiuttimessa liitin on elementin etupuolella kun taas Audisonissa takana. Vierestä menee kuitenkin auton johtosarja oven sisään kosteussulkumuovin lävitse, joten samaa reittiä täytyy pujottaa jakosuotimen johto sekä alkuperäinen kaiutinjohto Audisonin sarjassa mukana tulevalla jatkojohdolla.
Ikkunalistat vaihdettiin myös Harman Kardon versioihin, joista löytyy diskanttipaikat ja joihin Audisonin diskantit menevät napsauttamalla. Jakosuotimet liimattiin ovimuovien ylänurkkaan mukana tulevilla teipinpalasilla. Liimapintaa on hyvä hieman lämmittää kuumailmapuhaltimella pysyvyyden varmistamiseksi.
Samalla paljaat peltipinnat päällystettiin Silent Coat butyylimatolla. Mikäli ajomelua haluaa lisäksi vaimentaa, kannattaa kosteussulkumuovi irroittaa ja laittaa kerros mattoa myös ovien sisälle peltipintaan. Bemareiden tapauksessa äänentoistoon sillä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, koska 4" kaiuttimet eivät bassoa juuri toista.
Erillissarjoissa on monesti kytkin diskantin vaimentamiseen kuten Audisoneissa 0/-3dB. Yleisesti mikäli diskantti tulee ritilän taakse sitä ei tarvitse vaimentaa.
Oviverhoilujen sisäpinnat päällystettiin STP BiPlast 5:lla mahdollisten resonanssien ehkäisyksi. BiPlast painuu käytännössä täysin kasaan, joten sitä voi huoletta laittaa joka paikkaan, vaikka ovinastojen päälle pienen reiän tekemällä. Kaksi mattopalaa per ovi on yleensä riittävä määrä. Isommissa ja 3-ovisissa 3 palaa. BiPlast vaimentaa eniten korkeita taajuuksia eikä lisää massaa, joten rengasmeluun sillä ei ole kovin suurta vaikutusta.
Penkinalus bassojen vaihto
Homma tapahtuu saman lailla kuten muissakin bemareissa. Siitä löytyy oma blogikirjoitus LINKKI.
Keskikaiuttimen vaihto
Ritilä irtoaa varovasti muovisella työkalulla kampeamalla.
Kuten yllä totesimme, on keskikaiuttimeksi helpoin vaihtoehto Audison X4M koaksiaali. Vaikka diskanttipaikka löytyykin, niin Audisonin erillissarjassa olevalle jakosuotimelle ei löydy sellaisenaan tilaa. Tässä tapauksessa jouduimme purkamaan suotimen kotelon, jolloin se mahtui pieneen välikköön keskiäänen yläpuolelle. Paljas suodin on hyvä kietaista BiPlastiin, jottei se kolise kojelaudan sisässä.
Keskiäänen syvennys ei myöskään ole kovin suuri, joten ferriittimagneetilla varustettu kaiutin esim. GZ ei sinne mahdu. Audisonin kaiuttimissa on kuitenkin tehokkaat ja pienet neodymium magneetit, jotka magneettien kumisuojukset poistamalla mahtuvat ahtaampiinkin paikkoihin.
Toinen koaksiaali vs. erillissarja valintaan vaikuttava asia on diskantin suuntaus. Isompien bemareiden syvemmissä kojelaudoissa kaiuttimet sijaitsevat perättäin, kun F20 ne taas ovat sivusuunnassa vierekkäin. F2x OE Harman Kardon diskantissa suuntaus on suoraan matkustajia kohti taaksepäin, kun taas jälkiasennuskaiuttimien mukana tulevissa suuntauskupeissa suuntaus on sivulle. Korvakkeisiin nähden sivusuuntaus onkin bemareissa yleisin asennuspaikasta riippumatta. Jos stereokuva säädetään vain kuljettajalle, on suuntaus diskantilla hyvä. Molemmille etupenkeille säädetty kompromissi taas puoltaa koaksiaalia. Käytännössä tällä ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä, koska ääniaallot säteilevät diskantin kalotista joka suuntaan ja kimpoavat tuulilasista, eli korvalla tätä ei kukaan erota.
Takakaiuttimien vaihto
Takakaiuttimet löytyvät hattuhyllyn sivumuovien alta eikä niiden päällä ole irroitettavaa ritilää, joten niihin käsiksi pääseminen vaatii kontin sivuverhoiluiden purkamisen. Kontin takamuovi, tavaransidontaraudat ja kontin tiiviste on poistettava edestä, jolloin sivuverhoilu irtoaa hieman taiteillen. Jokaisen asennetun kaiuttimen kohdalla kannattaa myös laittaa virrat päälle ja todeta toimivuus.
DSP säädöt ja koekuuntelu
Match UP 7BMW on kuitenkin se äänentoistolaitteiston sydän. Sen avulla saa säätämällä mitkä tahansa kaiuttimet soimaan hyvin, mikäli kaiuttimien akustiset ja mekaaniset rajat riittävät. Audiotec-Fischerin sivuilta ladattavissa oleva SUV setuppi pienillä muokkauksilla on todettu toimivaksi Audisonin kaiuttimilla useassa korimallissa, mutta vaatii aina viiveiden asettamisen halutulle kuuntelupaikalle. F20 ei akustisena ympäristönä ilman vaimennuksia pärjää isommille sisarilleen etenkään ajossa, mutta tällä plug&play päivityksellä äänentoisto on parasta mitä saa. Etenkin jos suhteuttaa mitä esim. Top HiFi / B&O optiot ovat maksaneet uutena, koskien kaikki korimalleja.
Huom! Kaikki kaiuttimet etenkin bassot vaativat sisäänajon, jotta ripustukset notkistuvat ja äänenlaatu paranee. Älä koskaan soita tuoreeltaan lujaa kovin pitkää aikaa. Kovalla pakkasella on myös vaikutus ja liian suuri tehonsyöttö saattaa vaurioittaa puhekeloja! DSP:tä saattaa joutua myös jälkikäteen säätämään, mikäli sisäänajon jälkeen esim. joidenkin kaiuttimien tasot eivät tunnu olevan kohdillaan, joten kannattaa tutustua säätöohjelman DSP PC-Tool demoversioon. (Uusimmassa versiossa on toistaiseksi bugi, ettei se sisällä USB ajureita. Joissain tietokoneissa ajurit saattaa joutua päivittämään laitehallinnasta käsin. Asentamalla PC-Tool Ver 3 ensiksi ajurit päivittyvät samalla.)
Ja mikäli basso ei riitä, on UP7:ssa mahdollisuus lisätä aktiivisubwoofer RCA-ulostulosta. Blogijuttu löytyy LINKKI.
- Kimmo / Audiokit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.