BMW F10/F11 keskikaiuttimen vaihto Audison Prima APBMW K4M erillissarjan elementteihin

BMW F10/F11 keskikaiuttimen vaihto Audison Prima APBMW K4M erillissarjan elementteihin

Keskikaiutin on hyvin olennaisessa osassa nykyautojen hifijärjestelmää. Keskiääni toistaa vasemman ja oikean kaiuttimen summan, ja muodostaa sitä kautta oikeanlaisen stereokuvan molemmille etupenkeille ja tuo tilantuntua musiikin toistoon. Mikäli ovikaiuttimet vaihtaa, on oleellista vaihtaa myös keskikaiutin saman mallisarjan versioon, jotta äänenlaatu ja taso pysyy samana koko etupäässä.

Ikävä kyllä millään valmistajalla ei ole pelkästään myynnissä keskikaiutinsarjaa, eli nämä joutuu ostamaan pareina joista toinen jää turhaan yli,  jonka takia moni jättää keskikaiuttimen vaihtamatta.

Meiltä kuitenkin löytyy puolitettuja sarjoja: K4M keskikaiutin tai vaihtoehtoisesti mikäli diskanttipaikka puuttuu, niin koaksiaalina X4M keskikaiutin.

Audison Prima BMW-malliston soveltuvuustaulukko löytyy TÄSTÄ.


Asennus

Hyvin yksinkertainen. Keskikaiuttimen ritilä irtoaa terävällä meisselillä tai muovisella verhoilun irroitus työkalulla mistä tahansa nurkasta kampeamalla. Ritilä on melko joustavaa muovia eikä kovin helposti mene rikki. Ainoa haaste voi olla löytää sopivat työkalut, koska kaiutin sijaitsee niin lähellä ikkunaa eli pitkällä Torx meisselillä ei pääse ruuveja irroittamaan. F11 tapauksessa T20 on oikea koko ja esimerkiksi perinteinen L-mallin avain tai hylsy riittää. Me avasimme L-avaimella ruuvin alkuun ja loput hylsyllä sormin pyörittäen. Tämän jälkeen voikin kaiuttimet nostaa irti ja laittaa uudet tilalle. Audisonin sarjassa tulee uusi suuntauskuppi, johon diskantti pitää ensin napsauttaa kiinni. Jakosuotimesta laitoimme diskantin säädön nollaan ja liimasimme sen mukana tulevalla 2-puoleisella teipinpalalla syvennyksen kylkeen. Tilaa kaiuttimien alla on reilusti.Testikuuntelu

Koska autossa oli jo Audison Prima APBMW K4E erillissarjat edessä (tästä seuraavassa blogikirjoituksessa), oli stereokuva hieman sivussa keskelle päin ja jopa vaelteli materiaalista riippuen vakiokaiuttimien erilaisten toisto-ominaisuuksien takia. Saman sarjan keskikaiuttimella stereokuva tasoittui ja äänenlaatu on nyt balanssissa muiden kaiuttimien kanssa. Musiikin kuuntelu ei enää rasita korvia pidemmässäkään matkassa.

Toimiva päivitys taas kerran, koska Match UP 7BMW vahvistimessa on erittäin kehittynyt keskikanavan Real Center-prosessointi, joten elementeillä on todellakin suuri merkitys. Kannattaa lukea kyseisen vahvistimen blogikirjoitus.


- Kimmo / Audiokit

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.