BMW F11 kattokaiuttimien vaihto Audison Prima APBMW K4M erillissarjoihin

BMW F11 kattokaiuttimien vaihto Audison Prima APBMW K4M erillissarjoihin

Aloitimme demoauton F11-korisen BMW:n kaiutinasennukset helpoimmasta päästä, eli taka-kattokaiuttimien vaihdosta. Yleensä näiden vaihto ei ole se ensimmäinen asia mitä kannattaa tehdä, mutta parhaan äänimaailman aikaansaamiseksi joka istuinpaikalle kannattaa vaihtaa saman merkkiset kaiuttimet joka paikkaan. Autossa kiinni oleva Match UP 7BMW vahvistin on myös sen verta pätevä laite, että se pystyy luomaan joka kuuntelupaikalla hyvän soundin. Lisäksi vakiokaiuttimet tai niiden ympäristö alkoivat kovempaa soitettaessa resonoimaan, eli ainakin vaimennus on syytä tehdä jos ei kaiuttimia viitsi vaihtaa.


Asennus

Todella yksinkertaista. Kaiutinritilät lähtevät irti teräväkärkisellä ruuvimeisselillä tai verhoilutyökalulla kampeamalla etureunasta aloittaen. Alta paljastuu keskiääni ja diskanttielementit, jotka ovat kiinni muovisessa kehyksessä. Kehys on kiinni kahdella torx T25 ruuvilla etupäästä ja takana on vain verhoilun sisään menevät kynnet. Kannattaa siis irroittaa kehykset ja nypätä liitin irti, jotta kaiutinelementtejä pääsee helposti vaihtamaan pöydällä. Kaiuttimet ovat myös T25 ruuveilla kiinni kehyksessä.

Audison Prima erillissarjoja on kahta eri mallia ja ne kattavat lähes kaikki BMW ja Mini mallit 10 vuoden sisään. K4E mallit sopivat pääosin oviin ja K4M mallit kattoon, hattyhyllylle ja keskikaiuttimeksi. Soveltuvuustaulukkoon pääset TÄSTÄ.

Paketit sisältävä kaiken tarpeellisen onnistuneeseen asennukseen eri malleihin. Elementit ovat todella laadukkaita mm. aluvalurunko, neodiym magneetit, puhdassointinen pinnoitettu paperikartio, Tetolon diskantit ja säädettävä jakosuodin. Mukana tulevat myös uudet diskantin suuntaimet, joihin diskanttielementti painetaan kiinni. Jatkojohtoja tai nippusiteitä ei tässä tapauksessa käytetty, mutta joissakin malleissa nekin voivat tulla tarpeeseen. Koska kyseisessä tapauksessa vakio takakaiuttimista tai niiden ympäristöstä kuului kovaa soitettaessa räminää, päätimme samalla laittaa 2mm vaimennusmattoa katon sisään. Mattoa meni yksi arkki per puoli työntämällä sitä joka paikkaa mihin käsi yltti (kuvassa vasta ensimmäinen palanen laitettuna). Audiokitin paketeissa tulee aina 4 arkkia Silent Coatin 2mm mattoa mukana.Diskanttien säätö laitettiin nollaan ja jakosuotimet liimattiin mukana tulevilla 2-puoleisella teipin paloilla katon sisäpuolelle. Teipin palojen liimapinta on todella vahvaa, eli kannattaa valita paikka ja liimata suotimet ensi yrittämällä. Tilaa katon sisällä on reilusti.

Sitten vain kehys uusilla elementeillä kattoon ja töpselit kiinni.Testikuuntelu

Takana kuunneltaessa eron huomaa heti. Ääni on huomattavasti heleämpi ja ilmavampi. Edessä ero ei ole niin kovin suuri, mutta lujempaa soitettaessa räminä on kuitenkin poissa.

Kaiken kaikkiaan onnistunut päivitys, josta takapenkkiläiset tykkää.


- Kimmo / Audiokit

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.