Audison AP4.9 bit vahvistimen asennus ja säätäminen BMW perusaudioon

Audison AP4.9 bit vahvistimen asennus ja säätäminen BMW perusaudioon

Audison Prima AP4.9 bit on erittäin pienikokoinen 4-kanavainen vahvistin sisäänrakennetulla 9-kanavaisella DSP:llä ja käytännössä täydellinen vahvistin BMW perusaudion päivitykseen. Asennus on myös suhteellisen helppo Audison BiAmp 2 johtosarjalla, joka on täysin plug&play hyvin merkityillä johdoilla ja liittimillä AP4.9 bit kytkentää varten. Vaikka vahvistimen ensiesittelystä alkaa olla puoli vuosikymmentä aikaa ja uusia malleja kehittyneemmillä ominaisuuksilla on julkaistu, niin 4.9 bit hoitaa homman yhä mallikkaasti käyttöliittymän ollessa selkeä ja helppokäyttöinen. Alkuasetukset ja säätäminen kuitenkin vaatii AP BIT ohjelman lataamisen ja PC:n kytkemisen laitteeseen, joten tässä käydään nyt perusasiat läpi lyhyesti.


Tekniset tiedot ja ominaisuudet

4 x 70Wrms @ 4ohm / 4 x 130Wrms @ 2ohm (BMW:n tapauksessa 4ohm erillissarjoille 2x70Wrms ja 2ohm bassoille 2x130Wrms).
2 x 260Wrms (4ohm sillattuna)
Sillattavissa kaksi- tai kolmekanavaiseksi
Digitaalinen sisääntulo (S/PDIF PCM 96kHz/24bit)
Vahvistimessa on kuusikanavaiset sisääntulot (HI / LO)
Signaali voidaan kytkeä sisään myös suoraan kaiutinlähdöistä joista vahvistin herää automaattisesti.
Etu / Taka / AUX IN stereo
Etu / Taka + Center + SUB

4.9bit-mallissa on myös 4.1 kanavaiset linjaulostulot, joille on prosessorissa myös omat säätömahdollisuudet lisävahvistimille. Kytkentä vaatii RCA johtoadapterit (sub out on normaali RCA).

Lisävarusteena saatavana DRC MP näytöllinen ohjain.

Sisäänrakennetun prosessorin ominaisuuksia:

Tietokoneella säädettävissä, Micro USB (1.1 / 2.0 / 3.0).
Microsoft Windows (32/64 bit): XP, Vista, Windows 7, Windows 8
Ylipäästö, alipäästö ja kaistanpäästö jakosuotimet
Linkwitz @ 12/24 dB - Butterworth @ 6/12/18/24 dB
Jakotaajuudet säädettävissä: 68 steps @ 20 - 20kHz
Vaiheenkääntö 0/180
Analogic Inputs Equalizer: Automaattinen De-Equalization ominaisuus vakiosignaalin "suoristamiseen"
Taajuuskorjain yhdeksälle kanavalle erikseen
Parametrinen ±12 dB; 10 aluetta; 20 - 20kHz
Aikaviiveiden säädöt:
Etäisyys: 0 -510 cm
Viive: 0 -15 ms
Säätöjen tarkkuus: 0,08 ms; 2,8 cm
Hienosäätö: 0,02 ms; 0,7 cm
Muistipaikat: valittavissa 7 muistipaikkaa

Sulake: 30A

Tiivistettynä siis pienikokoinen ja "vähäruokainen" D-luokan vahvistin mukavilla tehoilla ja mono RCA ulostulolla subwooferia varten. Kattavat säätö- ja kytkentämahdollisuudet isommallekin audiojärjestelmälle, sekä de-equalization ominaisuus perusaudion signaalin automaattisen suoristukseen (mukana testi CD).


Asennus

BMW perusaudiossa vahvistimena toimii 4-kanavainen soitin, joka ohjaa 4" ovikaiuttimia ja 6,5" penkinalusbassoja rinnankytkettynä samoissa etukanavissa 2ohm kokonaiskuormalla (takakaiuttimet on omina kanavinaan). Tehoa etupäälle on tarjolla heikosti noin 2 x15W jatkuvaa ja signaali on hyvin vahvasti taajuuskorjattu, eli basso- ja diskanttitaajuuksia on korostettu. Mitään jakosuotimia ei myöskään luonnollisesti ole, joten paremman äänentoiston aikaansaamiseksi tämä rinnankytkentä on ehdottomasti erotettava johtosarjalla. Audison BiAmp 2 johtosarja ottaa bassojen liittimiltä soittimelta tulevan signaalin ja vie sen vahvistimelle, sekä tuo paluuna vahvistetut signaalit erikseen bassoille ja ovikaiuttimille auton alkuperäisiin liittimiin. F- ja G-sarjalaisiin, sekä E-sarjan faceliftiin (LCI)  kytkentä on täysin plug&play, mutta pienellä johtomuutoksella on mahdollista asentaa myös vanhempiin E-sarjalaisiin (poislukien E6x, jossa kytkentä oviliittimille).

Vahvistimen kytkentää varten BiAmp 2 johtosarjassa tulee mukana abikoliittimet: 4kpl urosliittimiä signaalin sisäänmenon johtoihin (FRONT LEFT+RIGHT), jotka ovat erillisessä vahvistimeen kytkettävässä "töpselissä". Vasen sisäänmeno valkoinen ja valkomusta. Oikea harmaa ja mustaharmaa. Johdot on merkitty selkeästi FL+, FL-, FR+ ja FR-. BiAmp 2 johtosarjassa lukee vastaavasti AMP IN + ja -. Kummankin puolen johtosarja on samanlainen, joten kannattaa tussilla merkata toiseen esimerkiksi O eli oikea puoli.

Ulostuloja varten johtosrjassa on 8kpl naarasliittimiä, jotka kytketään vahvistimen isompaan output liittimeen. Liittimen johdot ovat kaikki valkoisia ja valkomustia (+/-), mutta jokaisessa on numerot 1-4, jotka tarkoittavat vahvistimen kanavia. Suositeltava kytkentä on 1/2 ulostuloihin ovikaiuttimet ja 3/4 ulostuloihin penkinalusbassot. Johtosarjassa on vastaavasti merkitty MID+/- ja WOOFER +/-. Eli 1. kanavaan vasen ovikaiutin, 2 kanavaan oikea ovikaiutin, 3 kanavaan vasen basso ja 4 kanavaan oikea basso.

Johtosarjan vedon ja kytkennän jälkeen johdot voi niputtaa vahvistimen päässä esimerkiksi kangasteipillä, jolloin asennuksesta tulee siisti.

Luonnollisesti vahvistimelle täytyy vetää virtakaapeli akulta sulakepesän kera ja maa lähimpään koriin menevään liittimeen. Yleensä bemareista löytyy maapiste vasemman takapyörän sisäkaaren kohdalta tai läheltä vahvistimen asennuspaikkaa. Koska bemareissa on akku takana ja vahvistimen maksimi virrankulutus on pieni max 30A, riittää virtajohdoksi 6mm2 kaapeli, mutta suosittelemme käyttämään 10mm2 kaapeleita, jotka mahtuvat terminaaleihin nätisti.


Kuva. Johtosarjan kytkentä bassolle.


Kuva. Vahvistin asennettuna.Käyttöönotto ja säädöt

Koska kyseessä on DSP-vahvistin ei laitteessa juurikaan ole ulkoisia säätimiä vaan kaikki asetukset tehdään AP BIT ohjelmalla. Kytkentää varten mukana tulee micro-USB johto ja ensimmäistä kertaa vahvistimeen kytkettäessä ohjelma tarkistaa firmware version eli laitteen ohjelmaversion, ja ehdottaa päivityksen lataamista/asentamista, mikäli uudempi versio on tarjolla. Päivityspaketti täytyy ensiksi ladata tietokoneelle ja ohjelman ylävalikosta valita "Update Device". AP BIT säätöohjelma ja uusimmat firmware versiot kaikkiin Audison vahvistimiin löytyy -> LINKKI.

Kun päivitys on valmis ja säätöohjelma päällä, pitäisi kaikista kaiuttimista kuulua jotain ääntä mikäli kytkennät ovat oikein. Mitään asetuksia laitteessa ei vielä ole, joten ensimmäisenä täytyy ylävalikosta valita Settings - > Configuration Wizard:


Configuration Wizard

1. Ensimmäisenä valitaan sisääntulot. Koska johtosarja tuo sisään ainoastaan etukanavat, valitaan sisääntuloksi F + AUX.


2. Seuraavaksi säädetään sisääntulojen herkkyys mukana tulevan CD:n avulla. Herkkyyden pystyy myös säätämään manuaalisesti Settings -> Sensitivity, jolloin tämän kohdan voi ohittaa. Mikäli koodaa soittiminen hifiksi voi tämän myös ohittaa eikä säätö CD:tä tarvitse käyttää lainkaan. Hifiksi koodattuna soittimen antamat tasot on maltilliset ja herkkyyden säätö helppoa, joten kovin suurta vaaraa säröytymisestä ei ole. Mikäli soitinta ei koodata on tasot huomattavasti korkeammat ja automaattinen säätö suositeltavaa. Tässä vaiheessa takakaiuttimet ovat ainoat, mistä kuuluu ääntä. Testi CD:n 1. raita on siniaaltopyyhkäisyä ja soittimen äänenvoimakkuus täytyy laittaa n. 3/4 maksimista, jolloin takakaiuttimista kuuluu äänet selkeästi. Mittaus kannattaa tehdä 0dB Reference Setup asetuksella, jolloin lopulliset tasot ovat maltillisemmat. Tämä jälkeen painetaan Start ja laite alkaa analysoimaan sisääntulosignaalin voimakkuutta.

HUOM! Ennen analysointia täytyy I-drivestä laittaa kaikki säädöt BASS/TREBLE/BALANCE/FADER nolliin!!

Analysointi kestää pari minuuttia ja mikäli äänenvoimakkuus oli soittimesta kohdillaan, tulee CH1 ja CH2 vihreä merkki. Punainen tarkoittaa liian suurta voimakkuutta (särö) ja tyhjä liian pientä.


3. Seuraavana on vuorossa De-equalization eli sisääntulevan signaalin analysointi ja suoristus. Hifiksi koodattaessa tämän vaiheen voi ohittaa, koska soittimelta tuleva signaali on suora. Takakaiuttimien tasot kuitenkin vaimenevat oleellisesti koodauksen takia, eli mikäli haluaa takakaiuttimien soivan normaalisti niin kannattaa jättää koodaamatta ja suoristaa signaali. Äänenlaadullisesti hifisiginaali on kuitenkin puhtaampi ja takakaiuttimet kuuluvat tarpeeksi voimakkaasti tuoden tilantuntua äänimaailmaan, joten koodaus on suositeltavaa.

Signaalin suoristusta varten täytyy testi CD:ltä laittaa 2. raita soimaan eli Pink Noise. Äänenvoimakkuuteen ei saa koskea edellisen tasomittauksen jäljiltä.

Analysointi ja säätö alkaa painamalla GO nappia. Kuvassa F30 perusaudion vakioekvalisointi, joka on kaukana puhtaasta signaalista.


4. Kun De-Equalization on valmis voidaankin siirtyä ulostulojen asettamiseen. Ensimmäisessä valitaan ulkoiset vahvistimet ja tämä tarkoittaa käytännössä Audisonin omia Prima AP1 D (poistunut malli) ja AP4 D vahvistimia, jotka kytketään omilla johtosarjoillaan. Näin kyseisiä vahvistimia pystyy ohjaamaan prosessorilla samalla tapaa kun AP4.9bit omia kanavia. Mikäli tarkoitus on kytkeä SUB-OUT lähtöön jokin muu monovahvistin tai esimerkiksi Audison APBX 10AS2 aktiivisubbari, valitaan asetukseksi NONE.

Ulostulot ovat automaattisesti oikeassa järjestyksessä, mikäli ne kytkettiin aiemmin mainitulla tavalla eli 1/2 ovikaiuttimet ja 3/4 penkinalusbassot. Kanava 5 on MONO RCA ulostulo subwooferia varten.


Jakosuotimet ja viiveet

Kun Configuration Wizard on valmis voidaan siirtyä jakosuotimien, kanavatasojen ja aikaviiveiden säätöön. Wizardin jälkeen kannattaa viimeistään äänenvoimakkuutta laskea soittimesta. Alkuun vahvistimen yleisvoimakkuus on -45dB (kuvassa kohta 1.), eli tämän nostamalla normaaliin 0dB tasoon on vahvistimen tehot täydessä käytössä. Kanavatasapainot erillissarjan ja penkinalusbassojen osalta säädetään siirtämällä liukuja (kuvassa kohta 2.) sopivaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa tasojen pienentämistä erillissarjojen 1/2-kanavien osalta, koska bassot vaativat huomattavasti enempi tehoa. Huom! Mikäli soitinta ei ole koodattu hifiksi ja RCA ulostulossa on kytkettynä toinen vahvistin subbarin kera tai aktiivisubbari, niin 5. kanavan ulostulon taso on erittäin korkea 0dB tasolla ja vaarana rikkoa subbari/lisävahvistin jos volumea laittaa enemmän. 5. kanavan tasoa kannattaa tiputtaa reilusti ainakin -25dB tasolle ennen kun alkaa subbarin tasoa säätämään sopivaksi.

Ennen kanavatasapainoja kannattaa kuitenkin asettaa ainakin jakosuotimet kohdilleen (kuvassa kohta 3.). Kuvassa esimerkkinä erillissarjalla hyväksi havaittu jakotaajuus 125Hz ja suotimena 12dB Butterworth.

Penkinalusbassoille sopiva suodin on Bandpass eli kaistanpäästö. Alipäästönä sopiva on 150Hz 12dB Butterworth ja ylipäästönä 35Hz 24dB Butterworth. Pienemmän korimallin autoissa voi myös kokeilla Settings - Controlled Bass Boost eli bassonkorostusta, mikäli soundi kuulostaa "kireältä". Yleensä subwoofer asetus eli 50Hz korostus on ollut toimiva, mutta aina parempi jos soi riittävän hyvin ilman korostusta. Erillisen subwooferin kanssa ei luonnollisesti kannata penkinalusbassoja korostaa.

Lopuksi kannattaa vielä säätää stereokuva kohdilleen kuljettajan paikalle, eli ottaa mitat kaiuttimista kuljettajan pään kohdalle ja syöttää arvot senttimetreinä "Set distance" kenttään kummankin ovikaiuttimen osalta erikseen. Penkinalusbassot saavat jäädä nollille, mutta lisäsubbarin etäisyys kannattaa mitata ja asettaa. Lisäksi subbarin kanssa kannattaa vaihe kokeilla kummin päin soi paremmin, eli Invert phase laatikon ruksaamalla.

Stereokuvaa kannattaa hienosäätää kuuntelemalla jotain vokaalipitoista musiikkia ja pyrkiä keskittämään lauluäänet tulemaan suoraan edespäin. Esimerkiksi vasemman etukaiuttimen etäisyyttä lisäämällä stereokuva siirtyy vasemmalle ja sama jos oikea puolta "lähentää". Balancea I-drivestä säätämällä pari pykälää oikealle voimakkuus yleensä myös tasapainottuu paremmin kuljettajan paikalle. Huom! Takakaiuttimet kannattaa hiljentää stereokuvaa säätäessä kokonaan säätämällä Fader täysin eteen. Lopullinen takakanavien taso on makuasia, mutta pääosin kannattaa Fader jättää noin 3/4 etupainotteiseksi.

AP bit vahvistimet sisältävät myös puoliparametrisen ekvalisaattorin, eli säätömikrofonin (esim. Dayton Audio iMM-6) avulla on mahdollista mitata ja säätää taajuusvaste kohdilleen. Säätö tapahtuu klikkaamalla säätöpisteitä taajuuskäyrälle ja hiirellä nostamalla/laskemalla niitä.Yhteenveto

Audison Prima AP4.9 bit on pienikokoinen, vähän virtaa vievä, hyvillä tehoilla ja monipuolisilla ominaisuuksilla varustettu DSP-pääte, joka sopii hyvin BMW ja monien muidenkin autojen hifipäivityksiin. 

Vahvistimen ovh. on melko korkea 539,90€, mutta todellisuudessa laitetta myydään 399,90€ hintaan.

P.S. Tällä hetkellä maahantuojalla on erikoiskampanja päällä rajatusta määrästä vahvistimia hinnan ollessa 349,90€

Tuotteet verkkokaupassa:

Audison Prima AP4.9bit: https://www.audiokit.fi/tuote/audison-prima-ap49-bit

Audison Prima BiAmp 2 johtosarja: https://www.audiokit.fi/tuote/audison-biamp-2-johtosarja

Audison BMW perusaudion päivityspaketti 1 (DSP): https://www.audiokit.fi/tuote/audison-bmw-perusaudio-pivityspaketti


Audisonilta löytyy myös 5-kanavainen versio AP5.9 bit, josta löytyy viides 270Wrms kanava erillistä subwooferia varten. Kokonaisteho on kutakuin sama kun AP4.9bit, mutta vaan jaettu eri lailla. AP5.9 bit antaa ovikaiuttimille 2x20Wrms ja penkinalusbassoille 2x80Wrms. Etukanavien pienehkön tehon takia kannattaa erillissarjan jakotaajuus nostaa noin 175Hz ja penkinalusbassoille kaistanpäästö esimerkiksi 60-175Hz subbarin hoitaessa kaikista alimmat nuotit.

Audison Prima AP5.9 bit: https://www.audiokit.fi/tuote/audison-prima-ap59-bit 

Audison BMW perusaudion päivityspaketti 2 (DSP): https://www.audiokit.fi/tuote/audison-bmw-perusaudio-pivityspaketti-2


- Kimmo / Audiokit


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.